advertentie
  • maatschappij
  • vervoer
  • Schiedam

Toch weer zebrapaden op Van Beethovenlaan na onrust in Groenoord

Na de herinrichting van de Van Beethovenlaan in Schiedam Groenoord waren tot de schrik van omwonenden de zebrapaden verdwenen. De oversteekplaatsen hoorden volgens de gemeente niet op de weg, omdat de Van Beethovenlaan een 30 kilometerzone is. Maar nu zijn er toch vier zebrapaden teruggeplaatst, tot blijdschap van de bewoners.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 27 augustus 2024 18:20

Bij de herinrichting van de doorgaande weg werd onder andere het asfalt verwijderd. Dit werd vervangen door klinkers. Ook werden er hobbels op de weg geplaatst en is het wegdek op bepaalde plekken versmald. Het doel was om de snelheid van auto’s op de weg te verlagen.

Smiley

Na eerdere klachten plaatste de gemeente wel extra borden met de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur én een elektronische smiley, die aangeeft of er te hard wordt gereden. Maar de zebrapaden zouden niet terugkomen.

‘Oudere voelt zich veiliger op zebrapad’

Een aantal maanden later is dit standpunt toch veranderd. “Na de herinrichting van de Van Beethovenlaan hebben we een enquête uitgezet onder omwonenden. Ook tijdens een inloopmiddag hebben we reacties ontvangen. Het bleek dat vooral oudere voetgangers zich op vooral drukke momenten veiliger voelen bij het oversteken bij een zebrapad”, laat een woordvoerder van de gemeente Schiedam weten.

Naar aanleiding van de uitkomsten zegt de gemeente alsnog de keuze te hebben gemaakt om de zebrapaden aan te leggen op de plekken waar het meest wordt overgestoken. “Ik ben er zo blij mee. Dit geeft mensen de ruimte om veilig over te steken, vooral mensen op een scootmobiel of met een rollator. Maar ook voor mensen met kinderen bijvoorbeeld”, zegt een opgeluchte bewoner.

De gemeente wil er geen trend van maken om vanaf nu ook zebrapaden aan te leggen in gebieden waar de maximumsnelheid 30 kilometer per uur is. “We bekijken dit per geval”, laat de woordvoerder van de gemeente Schiedam weten.