advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Franciscus Vlietland introduceert kinderapp om angst in ziekenhuis te verminderen

Op zoek naar dieren en tegelijkertijd alles leren over hoe het aankomende ziekenhuisbezoek eruit gaat zien. Vanaf half september kunnen kinderen tussen de vier en tien jaar, die een bezoek brengen aan de Kinderafdeling van het Franciscus Vlietland Ziekenhuis, gebruikmaken van de Hospital Hero-app. Met deze app kunnen jonge patiënten spelenderwijs ontdekken wat een bezoek aan de dokter inhoudt.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 28 augustus 2024 16:27

“De vraag kwam eigenlijk van medewerkers van de afdeling,” vertelt Anneke van Klaveren, teammanager van de Kinderafdeling. “Zij wilden meer informatie voor kinderen om hen op een bepaalde manier meer op hun gemak te stellen. Zelfs bij het meten en wegen kunnen kinderen al bang zijn.”

De app helpt het ziekenhuispersoneel sneller het ijs te breken door bijvoorbeeld te vragen naar het favoriete dier van het patiëntje. Tijdens het wachten kunnen kinderen op zoek gaan naar ‘verstopte’ dieren in de wachtruimte door QR-codes te scannen. Wanneer ze een dier hebben gevonden, verschijnt het bijpassende dierenvriendje op het scherm met een interessant dierenweetje. Het begint bijvoorbeeld met het meet- en weegspel, waarbij kinderen het dier helpen met aan- en uitkleden. Ze leren meer over het dier en krijgen tegelijkertijd een beter beeld van hun bezoek aan het Franciscus.

De Hospital Hero-app is tot stand gekomen in samenwerking met de Franciscus Foundation en het Fonds Schiedam Vlaardingen. Deze organisatie heeft eerder op allerlei manieren geprobeerd het verblijf in het ziekenhuis aangenamer te maken. “Bijvoorbeeld bij het oncologiecentrum,” vertelt Silvia van Prooijen, secretaris van de foundation. “Denk aan de verbetering van de verblijfskamers.

De app is voorlopig alleen in het Nederlands beschikbaar, maar het ziekenhuis verwacht dat de app snel in andere talen beschikbaar zal zijn.