advertentie
  • 112
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Nepagenten en nep-DHL-bezorgers steeds vaker actief in Schiedam en Vlaardingen

Er belt iemand aan die zich voordoet als agent en beweert dat je sieraden in bewaring moeten worden genomen vanwege de vele inbraken in de buurt. Nadat je je sieraden hebt overhandigd, verdwijnt de 'agent' zonder enig spoor. Het is een klassiek voorbeeld van een babbeltruc, waarbij criminelen mensen op sluwe wijze misleiden. Ook in Schiedam en Vlaardingen komt dit voor en het opsporen van de daders blijft lastig.

Bron: Politie Nederland
Bron: Politie Nederland
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 29 augustus 2024 11:45

Volgens een rapport van de Politie Nederland, besproken in Opsporing Verzocht, is het aantal babbeltrucs met nepagenten het afgelopen jaar verzesvoudigd. Ook in Schiedam en Vlaardingen komen regelmatig nepagenten of boodschappers met babbeltrucs aan de deur. Een woordvoerder van de Politie Eenheid Rotterdam noemt babbeltrucs een listige oplichtingsmethode, omdat daders moeilijk te achterhalen zijn en veel mensen ondanks preventie nog steeds in de val lopen.

Nepagenten en nep-DHL-bezorgers

Hoe vaak babbeltrucs in Schiedam voorkomen, is niet precies bekend, maar op 2 augustus meldt de politie Schiedam via Instagram een incident waarbij een vrouw wordt gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. De zogenaamde medewerker beweert dat een DHL-bezorger haar bankpas komt ophalen vanwege een verdachte transactie. De vrouw vertrouwt het niet, schakelt de politie in, en de verdachte wordt aangehouden. Twee dagen eerder wordt ook een Schiedammer opgepakt in Ridderkerk voor een vergelijkbaar vergrijp.

Op dezelfde dag, 2 augustus, vindt in Vlaardingen ook een incident plaats aan de Rotterdamseweg. Daar doet een nep-DHL-bezorger zich ook voor als boodschapper van de bank. Ook deze verdachte, een 15-jarige jongen, wordt uiteindelijk aangehouden. Bovendien zijn er op 10 juli in Vlaardingen maar liefst elf meldingen van nepagenten geweest, meldt Rijnmond.

Laat agent zonder ID nooit binnen

De Politie Eenheid Rotterdam meldt dat er inmiddels enkele aanhoudingen zijn verricht, waardoor de situatie enigszins is verbeterd. Ondanks deze arrestaties blijven de zorgen groot. Daarom zet de politie stevig in op preventie, met acties zoals voorlichting via social media, stoepborden, flyers en brieven aan bewoners van 65 jaar en ouder in Schiedam en Vlaardingen.

De politie benadrukt dat ze nooit op deze manier te werk gaat. "Een agent zal nooit vragen om waardevolle spullen of je geld 'veilig te stellen'." Ze adviseren om altijd om legitimatie te vragen wanneer een agent aan de deur staat. "Daarop staat een logo van de politie, een foto en een dienstnummer. Kan de agent geen ID tonen of twijfel je aan de echtheid ervan? Bel dan 112, want het kan om een heterdaad gaan. Laat een agent die zich niet kan identificeren nooit binnen," aldus de politie.

Ondanks deze waarschuwingen erkent de politie dat dit soort oplichtingspraktijken waarschijnlijk zullen blijven bestaan. Of het nu gaat om babbeltrucs over lekkende waterleidingen, valse thuiszorgmedewerkers, nieuwe buren, bankmedewerkers of nepagenten, oplichters zullen altijd nieuwe trucs verzinnen. "Dus de boodschap blijft; wees alert en controleer altijd of iets klopt bij de betreffende instantie of de politie."