advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Politieagent René ging eerder met pensioen: ‘Het werk is mentaal zwaar’

Schiedammer René Scheers heeft de afgelopen 45 jaar bij de politie gewerkt. Sinds een jaar is hij met pensioen. Hij heeft namelijk gebruik gemaakt van de vroegpensioenregeling, een regeling die kan worden ingezet bij zware beroepen. Komend weekend voert de politie actie voor het behoud van deze regeling en de oud-politieagent snapt maar al te goed waarom.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 29 augustus 2024 17:09

Volgens Scheers is het politievak een mentaal zwaar beroep dat veel van je vraagt. Daarom was hij blij met de vroegpensioenregeling, die de mogelijkheid biedt drie jaar eerder te kunnen stoppen met werken. Nu geniet hij al ruim een jaar iedere dag van zijn vrije tijd. “Je kunt gaan en staan waar je wilt en zelf bepalen hoe laat je uit bed komt.” Sinds mei vorig jaar, toen hij 64 werd, is hij thuis. Zijn vrouw stopte zo’n drie weken later met werken. “We zijn hartstikke aan het genieten.”

Vlaardingse ‘viller’

En dat genieten is nodig, want Scheers maakte tijdens zijn 45 dienstjaren een hoop mee. Op zijn negentiende ging hij naar de politieschool. Een jaar later ging hij de straat op. En maakte dingen mee die hem altijd zijn bijgebleven. De oud-politieagent vertelt over de dodelijke aanrijdingen waarbij hij ter plaatse kwam en oog in oog stond met de Vlaardingse ‘viller’, de man die in 2005 rondliep met de huid van zijn, door hemzelf, vermoorde moeder.

‘Minder last van diabetes’

Komend weekend wordt er actie gevoerd door de politie. Mede daarom gaat de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in de Kuip, komende zondag, niet door. Scheers snapt het, want ook andere collega’s moeten volgens hem gebruik kunnen maken van de vroegpensioenregeling. In 2026 loopt de regeling af. Het is volgens hem een geldkwestie. Bovenop je pensioen wordt je namelijk door de werkgever deels doorbetaald.

Sinds zijn pensioen ervaart de oud-politieagent meer rust en minder stress. Hij heeft diabetes en geeft aan daar sinds zijn pensioen beter mee om te kunnen gaan. “Een instrument als vroegpensioen is een noodzaak. Iedere agent heeft recht op een waardig eerder kunnen afzwaaien.”