advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Binnenstad Vlaardingen worstelt: nieuwe bankjes en plantenbakken, maar grote ketens verdwijnen

Ondanks dat de gemeente Vlaardingen alles lijkt te doen om het Liesveld op te knappen, lijkt het Vlaardingse centrum te maken te hebben met steeds meer leegstand. In korte tijd zijn de Bristol, Game Mania en Kim By Fashion vertrokken. Daartegenover staat de komst van nieuwe bankjes, plantenbakken en ‘de stip’: het zitpodium op het Veerplein.

Binnenstad Vlaardingen worstelt: nieuwe bankjes en plantenbakken, maar grote ketens verdwijnen
Sven Bravenboer

door Sven Bravenboer

vrijdag 30 augustus 2024 16:01

Volgens Hans van Beek, ondernemer en bestuurslid van Stichting Stadshart Vlaardingen, is de toename van leegstand te wijten aan de economische crisis van de afgelopen tijd. Vooral de recente energiecrisis heeft, volgens hem, kleine ondernemers zwaar getroffen.

“Voor grotere, goeddraaiende winkels is het vaak makkelijker om te overleven, maar voor kleinere ondernemers is het bijna onmogelijk om langdurig een pand te blijven huren.” Desondanks is een van de getroffen winkels Game Mania. De videogamewinkel was sinds 2009 gevestigd in de Vlaardingse binnenstad, maar na vijftien jaar sluiten de deuren aan het Veerplein. Het is niet bekend, ook na navraag bij de keten zelf, waarom Game Mania de vestiging in Vlaardingen gesloten heeft.

Bristol

Ook Bristol verdwijnt voorgoed uit Vlaardingen, nadat de Nederlandse tak van het bedrijf het faillissement heeft aangevraagd. Daarnaast sluit binnenkort ook de Hunkemöller, aangezien de lingerieketen verlieslijdende winkels sluit als onderdeel van hun beleid.

Het Stadshart is momenteel in gesprek met de gemeente om het stadsbeeld te verbeteren en de leegstand aan te pakken. “In grote steden zien we dat het aantal bezoekers met vijftien procent is afgenomen en dat merken we ook hier in Vlaardingen”, zegt Van Beek. “We werken samen met de gemeente om deze trend te keren.”