advertentie
  • maatschappij
  • politiek
  • Schiedam

‘Overlast Fabristraat wordt niet aangepakt, meldingen belanden in zwart gat’

Plassen in de tuin, harde muziek in de nacht en auto’s geparkeerd op de stoep. Het is volgens de bewoners van de Fabristraat in Schiedam West een korte beschrijving van het wonen in de straat. Ze willen dat de overlast ophoudt en zijn daarom een petitie gestart.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 30 augustus 2024 17:18

De overlast komt volgens de bewoners van mensen die een kamer huren in een pand van een bedrijf of pandjesbaas. Deze woningen zouden verdeeld zijn in kleine hokjes waar elke paar weken nieuwe huurders in komen.

Het doel van de petitie is om een zelfbewoningsplicht in te voeren in Schiedam West. Dit houdt in dat de koper van een huis zelf in de woning moet gaan wonen en niet mag verhuren aan één of meerdere mensen. Hierdoor zou het probleem van de zogenaamde overbewoning volgens de omwonenden opgelost worden.

Tegen de heg aan plassen

Eric Scheppers, initiatiefnemer van de petitie, zegt de petitie uiteindelijk aan te willen bieden bij de Schiedamse gemeenteraad en daar ook in te willen spreken. Toch doet hij nu al een oproep aan de raadsleden. “Kom hier eens kijken in de avond. Ga naar het Rubensplein en kom hier in de straat langs. Dan zien jullie wat er hier aan de hand is.”

“De mensen gaan in de nacht in de tuin zitten. Daar wordt tegen de heg van de buren geplast. Er wordt gedronken en er is harde muziek te horen. Maar melden heeft geen zin, want de politie komt in de nacht niet op tijd om op te treden”, legt Scheppers uit.

Hij hoopt dat de handhaving beter bereikbaar wordt om op te treden tegen de overlast. “Het probleem is dat na 17.00 uur de overlastmelding nergens terecht komt. De gemeente, handhaving en Irado zijn niet meer te bereiken. Als we iets in de avonduren willen melden dan belandt dat in een zwart gat.”

De gemeente Schiedam is om een reactie gevraagd, maar heeft niet gereageerd op vragen van Twee, omdat eerst vragen vanuit de gemeenteraad beantwoord moeten worden.