advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam

Na 32 jaar stopt Mehmet Demir met snackbar aan Lange Kerkstraat: ‘Klanten als familie’

Na 32 jaar stopt de bijna 67-jarige Mehmet Demir met zijn snackbar Moonlight in het centrum van Schiedam. Hij heeft zijn winkel per 1 oktober verkocht. Voor de jonge kinderen is hij een opa en voor de oudere klanten is hij een vriend. “Je bouwt een band op; sommige klanten voelen als familie.”

foto: snackbar Moonlight
foto: snackbar Moonlight
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 30 augustus 2024 18:43

Het logo van de snackbar is duidelijk te zien vanaf de Lange Kerkstraat, een maan die twee duimen opsteekt. Net onder het logo zitten twee oudere mensen aan een houten tafel een patatje te eten in de zon. Binnen zijn beide dochters van Demir aan het werk in de zaak en staat Mehmet achter de balie. Eventjes neemt hij pauze en komt hij samen met zijn dochter Cigdem aan de tafel zitten om terug te blikken op al die jaren.

‘Moeilijke start’

De naam Moonlight is bedacht door één van de vorige eigenaren van de snackbar in 1973, voordat Mehmet de zaak overnam. “Ik vond het een mooie naam, dus ik  heb er niks aan veranderd”, vertelt een lachende Mehmet Demir. Hoewel de winkel de laatste jaren veel klanten trok, was dit toen hij de zaak net had gekocht zeker niet het geval. “In het begin moest ik klant voor klant opbouwen. Dat ging eerst heel erg moeilijk.”

“Natuurlijk is het wel jammer. Maar het kan niet anders, volgend jaar ga ik met pensioen”, legt de eigenaar van de snackbar uit. “Wij wilden het niet overnemen”, zegt Cigdem wijzend naar haar zus Havva. “Wij hebben zelf al een baan en jonge kinderen. Wij wilden geen ondernemer worden, zeker niet in de horeca, waar je zeven dagen per week werkt.”

‘Verjaardagstaart in snackbar’

Moonlight groeide uit tot een familiebedrijf. Onderhand werken ook de partners van beide dochters in de snackbar. De winkel werd dan ook voor meer gebruikt dan alleen werken. Er werden verjaardagen gevierd en met het Suikerfeest kwam de familie van Demir niet naar hun huis, maar ook naar de snackbar. “Met verjaardagen snijden wij de taart hier. Iedereen at dan mee, ook de klanten.”

IMG_1333.jpeg

Foto: Twee

Mehmet Demir gaat nog een maand patat bakken, voordat hij zijn schort aan de wilgen hangt.

Één bijzonder moment uitkiezen vinden Mehmet en zijn dochter lastig, omdat er zoveel is gebeurd. Toch weet Cigdem een voorbeeld van een stel dat altijd op vrijdag een kroketje kwam eten. “Uiteindelijk werd de meneer ziek en kon niet meer langskomen voor zijn kroket op vrijdag. Toen is mijn vader de kroket bij hem thuis graan brengen. Op de man zijn uitvaart hebben wij de kroketten ook daar gebracht.”

De reacties op het vertrek van de familie Demir bij Moonlight zijn bedroefd. “Het zijn vooral de oudere en jongere generatie die langskomen”, vertelt Cigdem. “Je hoort dan bij de jongere kinderen: ‘Meneer, gaat u weg?’ De oudere mensen kijken er tegenop, omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren met de winkel.”

Wat Mehmet met al zijn vrije tijd gaat doen weet hij wel. “Ik ga veel reizen en op familiebezoek in het buitenland.” Tot die tijd is het toch nog hard werken. “De Brandersfeesten komen er nog aan en dan gaan wij er hard tegenaan. Daarna is het schoonmaken en de sleutel opleveren”, sluit Cigdem af terwijl zij lachend naar haar vader en zus achter de balie kijkt.