advertentie
  • Schiedam

Na alle strubbelingen is de Schiedamse Hoogstraat feestelijk 'heropend'

Al in 2019 werd gesproken over het flink opknappen van de Schiedamse Hoogstraat. Het werd een heuse soap met tal van afleveringen, maar zaterdag werd de 'vernieuwde' Hoogstraat dan feestelijk opgeleverd.

Matthijs Rorije

door Matthijs Rorije

zaterdag 31 augustus 2024 13:19

“Het ziet er netjes uit”, zegt een van de ondernemers. “Het was soms wat lastig met al dat zand in de winkel en soms konden mensen er moeilijk langs, maar al met al ziet het er nu weer netjes uit.” Een bezoeker vind de bestrating een stuk beter: “Het is weer lekker vlak.”

''De winkels moeten bereikbaar blijven als we begin 2020 aan de slag gaan met Hoogstraat Plus", zei toenmalig wethouder Marcel Bregman in augustus 2019. Zo ver kwam het echter nooit.

Bestrating en verlichting

Precies een jaar later werd bekend dat Hoogstraat Plus wel door zou gaan, maar dan in 'afgeslankte vorm'. De gemeenteraad stak een stokje voor budgetoverschrijdingen: er mocht niet meer geld naar het project gaan dan eerder was afgesproken. Als klap op de vuurpijl bleek bij de aanbesteding van het werk dat de inschrijvingen fors hoger waren dan de ramingen. Dit verraste het gemeentebestuur. 

En ook om de jeneverlantaarns was veel te doen. Ruim een jaar later dan de bedoeling was verschenen de eerste nieuwe lichten eindelijk in de straat.

Opstartproblemen

“We hebben wat opstartproblemen gehad”, geeft wethouder Anouschka Biekman toe. “Maar ik kijk naar vandaag de dag en ik ben ontzettend trots dat we de Hoogstraat kunnen heropenen.” Daarbij hoopt ze dat de opknapbeurt bijdraagt aan een levendige binnenstad.

Voor de herbestrating van de Hoogstraat zijn de oude klinkers gebruikt. “Lekker duurzaam, toch!” zegt een van de winkeliers. Jaren is er gesproken over nieuwe bestrating, later werden die plannen weer afgeschoten. Uiteindelijk is er gekozen voor het hergebruiken van de klinkers. “Wij hadden er eerst wel een hard hoofd in. Maar ook met de nieuwe verlichting, zijn we heel blij wat het uiteindelijk geworden is.” Een voorbijganger die vaak in de winkelstraat te vinden is vindt vooral de plantjes en het groen mooi.

“Het was soms wel even lastig, met al dat zand in de winkel”, vertelt een van de ondernemers uit de Hoogstraat. “Maar al met al vind ik het wel mooi geworden.” Er klinken meer positieve geluiden over de aangelegde geveltuintjes, extra verlichten en de omgedraaide klinkers.