advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Verbijstering bij bewoners: gemeente ‘steelt’ parkeerplaats voor gehandicaptenvoertuig

“Wat doet die Canta hier?” Dat was de reactie van bewoners van een appartementencomplex in de wijk Holy in Vlaardingen. Sinds oktober 2023 zijn de bewoners verward over de aanwezigheid van een gehandicaptenparkeerplaats op ‘hun’ parkeerterrein. De gemeente Vlaardingen geeft nu, zo’n tien maanden later, duidelijkheid. De gemeente heeft de parkeerplaats met recht ‘gestolen’.

Foto: Twee
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

maandag 02 september 2024 16:39

De verrassing was groot in het najaar van 2023. Bewoners van het Holy Residence-complex aan de Graaf Walramlaan in Vlaardingen hadden niet gerekend op het gehandicaptenvoertuig van het merk Canta dat ineens voor de deur geparkeerd stond. De twintig parkeerplaatsen naast het appartementencomplex zijn namelijk eigendom van de bewoners.

De Canta blijkt van een bewoner van Drieën-Huysen Noord, een nabijgelegen verpleeghuis, te zijn. Sinds 20 oktober 2023 is voor de Canta één van de twintig parkeerplekken gereserveerd. De gemeente heeft hiervoor toestemming gegeven. Maar hoe kan dat? Want de VvE (Vereniging van Eigenaren) is eigenaar van de parkeerplekken naast de appartementen.

Wel eigenaar, niet de baas

De VvE beheert actief de parkeerplekken. Zeven van de twintig parkeerplekken zijn door de VvE bijvoorbeeld al verkocht aan bewoners. Deze verkochte parkeerplekken zijn zichtbaar gereserveerd voor de desbetreffende eigenaren. Dat gebeurt met een parkeerbeugel.

Na tien maanden geeft de gemeente Vlaardingen duidelijkheid over het plotseling toewijzen van de gehandicaptenplaats. “Bij de vergunning voor de bouw is bepaald dat de parkeerplaats onderdeel is van de openbare weg”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Dat betekent dat de gemeente hier verkeersmaatregelen mag instellen, waaronder het toewijzen van een gehandicaptenparkeerplaats.”

Mag de Canta blijven?

De gemeente laat weten al contact te hebben gehad met de VvE om de situatie uit te leggen. Bewoners laten aan Twee weten niet boos te zijn over de situatie, aangezien zij allemaal een eigen parkeerplek hebben in de garage onder het appartementencomplex. Bewoners zijn vooral verbaasd dat het mogelijk is dat de gemeente een parkeerplek van de VvE zomaar mag weggeven.

Momenteel heeft de VvE bij de gemeente een ‘verzoek tot onttrekking aan de openbaarheid’ ingediend. Als dit wordt geaccepteerd zou het stuk weg tussen de parkeerplekken niet meer worden bestempeld als ‘openbare weg’. In dat geval is de VvE écht de baas, zijn zij verantwoordelijk voor het onderhoud en mogen zij bepalen over gehandicaptenparkeerplaatsen. De VvE kan dan besluiten om de parkeerplek niet meer voor de Canta te reserveren.

20240902_jandeligt.00_25_55_20.Still002.jpg
Foto: Twee