advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • Schiedam

Afvalpas verdwijnt in twee Schiedamse wijken, maar het blijft geheim welke

Afval weggooien zonder een afvalpas te hoeven gebruiken is voor Schiedammers al heel lang niet meer mogelijk. Maar daar komt in twee wijken verandering in. Wethouder Cemil Kahramanoğlu van Buitenruimte kondigde eind juni de proef aan om bijplaatsingen van afval en troep op straat tegen te gaan. Maar waar vindt de proef plaats?

Foto: Twee
Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

maandag 02 september 2024 17:35

De gemeente wil de locaties en startdata van de afvalproef niet bekendmaken. Door de locaties geheim te houden wil de gemeente ‘afvaltoeristen’ tegengaan. Met andere woorden: inwoners uit andere wijken zouden dan hun afval in de wijken kunnen weggooien waar geen afvalpas nodig is. “We willen een zuivere proef”, is dan ook de reactie.

Geen afvalpas meer

Het doel van de afvalpasproef is om te kijken of er gestopt kan worden met de pasjes bij de ondergrondse containers, legde de wethouder eind juni uit. “We willen kijken wat het effect is. Als dit zorgt voor veel meer afval en er daardoor veel meer afval verwerkt moet worden, dan moet de afvalstoffenheffing weer omhoog. Dus het is veel tegen elkaar afwegen”, zegt Kahramanoğlu.

Een mogelijke uitkomst is volgens hem dat de afvalpas verdwijnt, maar het kan ook om een combinatie gaan. Zo zouden de afvalpassen in bepaalde wijken niet meer nodig kunnen zijn, terwijl in andere wijken de pas nog wel de toegang tot de vuilcontainers is.