advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam

Tweejarig jongetje liep weg bij kinderopvang: ‘Had nooit mogen gebeuren’

Het is een nachtmerrie voor elke vader en moeder. Te horen krijgen dat jouw kind kwijt is geraakt op de opvang. Het gebeurde op maandag 12 augustus bij de kinderopvang Mundo aan de Singel in Schiedam Oost. Een tweejarige peuter ontsnapte. Mundo voerde een onderzoek uit naar het incident en de resultaten zijn bekend. “Het had nooit mogen gebeuren”

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 04 september 2024 20:43

“In de morgen eten we fruit en daarna verzamelen wij in de gang”, vertelt plaatsvervangend directeur Ester Verkerk van Mundo over de normale gang van zaken bij het buitenspelen van de kinderen. “Eerst gaat een beroepskracht buiten kijken of de hekjes dicht zijn en of de tuin veilig is. Dan kunnen wij naar buiten.”

‘Kind kan niet zelf het hekje openmaken’

Verkerk geeft aan dat er tijdens het buitenspelen meerdere malen wordt geteld. Bij één van deze tellingen werd duidelijk dat de tweejarige peuter miste. “We zijn eerst gaan zoeken in de natuurtuin, daar zijn veel plekjes om te verstoppen.” Later werd duidelijk dat het hekje van de kinderopvang naar de straat open stond. “Het is echt niet mogelijk dat een kind van twee jaar oud zelf het hekje heeft opengemaakt.” Wie wel het hekje heeft opengelaten is volgens Mundo niet duidelijk.

Terwijl het personeel van de opvang aan het zoeken was naar het jongetje liep hij via de Singel naar de korte Singelstraat. “Het jongetje heeft maar kort alleen gelopen”, legt Verkerk uit. Op zo’n vijftig meter afstand van de kinderopvang wordt het jongetje opgevangen door twee meiden van rond de 13 jaar oud. Al snel komt hier ook een andere buurtbewoner bij. Uit het onderzoek van Mundo blijkt dat hij na een klein stukje lopen richting de Broersvest de politie heeft gebeld.

De man draagt het kindje over aan de politie. Ze gaan verder op onderzoek uit. Er wordt een rondje door winkelcentrum de Passage gelopen op zoek naar de ouders tvan het kindje. “Ik wist dat er meerdere kinderopvangen in de buurt zaten”, liet de hoofdagent die het kindje heeft opgevangen eerder in een bericht op sociale media weten. De eerste kinderopvang waarnaar werd gebeld was direct de juiste. Het jongetje werd veilig teruggebracht.

Onderzoek

Verkerk laat weten dat Mundo, nadat het jongetje terecht was, direct een onderzoek is gestart naar wat er is gebeurd. Volgens Verkerk werd er gesproken met het personeel, de politie en de man die de tweejarige jongen heeft opgevangen.

Volgens Verkerk worden er maatregelen genomen naar aanleiding van het onderzoek. “We gaan een extra slot op het hek zetten. Er komt ook een sluis. Dat is een tweede hek dat iets voor het eerste hek is geplaatst. Het is een extra barrière voor kinderen en ouders.” Ook geeft Verkerk aan dat Mundo onderzoek gaat doen naar alle pleinen waar zij een filiaal hebben. “Per locatie wordt er gekeken of het plein veilig is op alle aspecten. Daar kunnen dan weer aparte afspraken uitkomen per locatie, zoals de positionering van de beroepskrachten.”