advertentie
  • maatschappij
  • politiek
  • Schiedam

Bewoners Lisztplein klaar met overlast en intimidatie: ‘Huilend in de slaapkamer’

Bewoners van het Lisztplein in Schiedam Groenoord ervaren voor hun deur hevige overlast en intimidatie van kinderen tussen de vier en achttien jaar oud. Op het voetbalveldje voor de flat zou hevig worden huisgehouden. Er zou worden geschreeuwd, op objecten worden geslagen en getreiterd. De bewoners zijn het beu.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 05 september 2024 18:31

“Ik loop op mijn tandvlees”, vertelt een van de bewoners. Ze wil niet op camera reageren, omdat zij bang is voor acties tegen haar door de kinderen. De bewoners geven aan dat het niet om spelen gaat, maar dat de bewoners moedwillig uit de tent worden gelokt. “Als we er iets van zeggen worden we uitgescholden”, legt de bewoner uit.

De gemeente geeft aan de meldingen van de bewoners serieus te nemen. Al hebben de bewoners er nog maar weinig vertrouwen in. “Handhaving en politie komen vaak laat of helemaal niet na het bellen met een melding.” De politie geeft aan voor 22:00 uur excessen aan te pakken rond het veldje en na 22:00 uur te zorgen dat de rust wordt gehandhaafd.

Voetballen met handhavers

Volgens omwonenden pakt de handhaving de jongeren zachtaardig aan bij klachten. “Soms staan de handhavers zelfs te voetballen met ze. Maar ze vergeten dat ik op datzelfde moment aan het huilen ben in de slaapkamer.” De gemeente zegt in een reactie op vragen van Twee dat er goed contact is tussen de handhaving en de jongeren. “Jongerenwerkers, jeugdagenten en jeugdboa's houden goed contact met de jongeren in de wijk. Het is mogelijk dat zij daarbij incidenteel een balletje mee trappen.”

De gemeente Schiedam legt verder uit het belangrijk te vinden dat jongeren de mogelijkheid hebben dicht bij huis te spelen. Daarbij wordt uitgelegd dat de bewoners van het Lisztplein tien jaar geleden zelf om de voetbalkooi hebben gevraagd. Volgens de bewoners is dit niet waar. Ze zeggen nooit benaderd te zijn geweest over de plaatsing van het veldje.

De woordvoerder van de bewoners sluit af met het statement: “Wij zullen net zolang doorgaan totdat deze voetbalkooi zal verdwijnen.”