advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Wegwerpbekertjes ook bij gemeente Schiedam verleden tijd

De gemeente Schiedam gebruikt geen wegwerpbekertjes meer. Sinds 1 januari geldt er een nieuwe wet die het gebruik van bekertjes en bakjes die plastic bevatten verbiedt. Toch lukte het de gemeente niet om eerder afscheid te nemen van de weggooibekers op het Stadserf.

foto: Twee / Pexels
foto: Twee / Pexels
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 06 september 2024 15:24

In april gaf de gemeente aan geen overhaaste beslissing te kunnen nemen. De reden was dat er minder dan vijf procent plastic in de bekers zat. Hier zou nog niet op worden gecontroleerd door de Rijksoverheid.

Dit was tot ongenoegen van politieke partij GroenLinks. Fractievoorzitter Yorick Haan zei toen: “Er is genoeg tijd geweest om voor te bereiden op de wet en Schiedam heeft zich niet voorbereid.”

‘Onnodig weggegooid’

Volgens een woordvoerder van de gemeente was het niet mogelijk om eerder over te gaan op herbruikbare bekers. “De overgang heeft wat langer geduurd vanwege de invloed ervan op bestaande contracten zoals schoonmaak en afvalinzameling.”

Haan is blij dat het stadhuis nu vrij is van de wegwerpbekers. “Ze hebben zich aan de belofte gehouden. Toch jammer dat het niet eerder is gebeurd, want er is een half jaar veel onnodig weggegooid.”