advertentie
  • sport en bewegen
  • Schiedam

Vijfjarig bestaan voor Fietsmaatjes: ‘Het is veel meer dan fietsen’

De Schiedamse Fietsmaatjes bestaan dit weekend vijf jaar. Het idee van Rob Kent koppelt vrijwilligers aan gasten die niet meer zelfstandig kunnen fietsen. Samen maken zij fietstochten op een duofiets, met elektrische trapondersteuning. Het jubileum is voor Rob reden genoeg om terug en vooruit te kijken.

Vijfjarig bestaan voor Fietsmaatjes: ‘Het is veel meer dan fietsen’
Foto: Twee
redactie

door redactie

vrijdag 06 september 2024 16:46

Het begon in Groenoord in 2019 bij twee senioren die niet meer konden fietsen, maar dit zo graag wéér eens zouden willen doen. “We hebben een fiets gehuurd en zijn de Broekpolder rond gegaan”, vertelt initiatiefnemer Rob Kent. “Die blik in hun ogen toen we terugkwamen.”

Volgens Kent werd al snel de vraag gesteld: ‘wanneer gaan we weer?!’ Kent: “Ja, dat heeft echt gemaakt dat we tegen elkaar zeiden dat we hier wat mee moesten doen.” Vrijwilligers werden erbij gezocht, fietsen ingeslagen en zo geschiedde. “We begonnen met één fiets, inmiddels hebben we er zeven.”

‘Al vijf jaar een succes’

Wat Fietsmaatjes al zo lang een succes maakt? “Elke fietstocht is een feest!” Van de groep vrijwilligers en gasten worden passende combinaties gemaakt. Het duo stapt vervolgens samen op de fiets, drinken onderweg een kop koffie met wat lekkers en vertellen elkaar verhalen.

“Het is prachtig om te zien hoeveel vreugde zij allebei beleven. Het is fietsen met een blijde glimlach.” Het contact dat bij de Fietsmaatjes wordt gelegd zorgt voor verbinding van mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Maar volgens Rob is het meer dan dat. “We worden een grote familie. We houden gasten in de gaten, bijvoorbeeld als iemand ziek is. Het is meer dan alleen fietsen. Mensen hebben aan hun vrienden of familie wat te vertellen na een fietstocht.”

Het grote feest

Op zondag 8 september zal het jubileum gevierd worden. De gasten, fietsmaatjes en sponsoren zijn uitgenodigd om middels een spelletje, een lekker hapje en een muziekbingo het vijfjarig bestaan van de Fietsmaatjes te vieren. Er worden zo’n 130 feestgangers verwacht en ook de wethouder zal langskomen. “Dit keer wordt er niet gefietst. Voor de rest gebeurd dit wel, zeven dagen in de week.”

Het is de bedoeling dat het aantal deelnemers en vrijwilligers bij Fietsmaatjes blijft groeien. “We hebben inmiddels 76 vrijwilligers, ongelofelijk!” Het doel is om dankzij sponsoring elk jaar een fiets aan de collectie toe te voegen.