advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Tuinslangen, karton en marmer tijdens festival Onder de Linden: ‘Kunst uit alle culturen’

Van 6 tot 8 september, tijdens het festival Onder de Linden, komen Vlaardingers in aanraking met kunst. Kunstenaars mogen in en om de Vlaardingse Grote Kerk hun mooiste werk laten zien. Het doel is kunst toegankelijk te maken.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 06 september 2024 19:14

Onder de Linden begon ooit als een feest dat buiten werd georganiseerd voor de kunstenaars uit de Landstraat om hun kunst te laten zien. “De Landstraat is een straat waar allemaal kunstenaars een plek hebben. Toen hebben we bedacht om op een zomerse dag buiten meubels te gaan bewerken, schilderen en beeldhouwen”, legt organisator Cees Eykelenboom uit. De jaren daarna werd het feest steeds groter en was er daardoor steeds meer ruimte nodig.

Dit jaar kwam het idee om Onder de Linden in en rond de Grote Kerk in Vlaardingen te organiseren. “We kregen het idee om drie dagen lang een kunstbeurs te laten plaatsvinden in de kerk zelf. Op zaterdag wilden we dat er een kunstmarkt om de kerk heen zou komen.”

Sander Bokkinga is een van de kunstenaars die in en buiten de Grote Kerk zijn kunst  laat zien. In allemaal verschillende kleuren zijn er tuinslangen die stoelen en lampen moeten vormen. “Ik wilde stad en platteland met elkaar verenigen. Eigenlijk ben ik toen met tuinslangen begonnen en dat is altijd gebleven”, vertelt Bokkinga.

'Vlaardingers een podium bieden'

Hij krijgt de hele dag door al de vraag hoe zijn kunstwerken overeind blijven staan. “Dat is altijd zo. Alle mannen vragen dan ‘wat zit er in? Er zit zeker staal in’ zeggen ze dan”, legt hij lachend uit, terwijl hij op een oranje stoel van tuinslangen leunt. “Maar er kan nog steeds water doorheen”, vertelt de kunstenaar. Hij beugt voorover naar de onderkant van een gele lamp waar een aansluitstuk blijkt te zitten. “Het is een soort douche.”

Naast de tuinslangen van Bokkinga zijn er nog veel meer kunstenaars actief, volgens organisator Cees Eykelenboom. “Je ziet kunstschilders. Mensen die kunst uit karton maken. We proberen het Vlaardingse en het lokale een podium te bieden.”