advertentie
  • maatschappij

ChiliConCarneval haalt recordbedrag op voor medicijn tegen ziekte van Huntington

De vijfde editie van ChiliConCarneval op het Stadsstrand in Vlaardingen heeft 6.790 euro opgeleverd. Het bedrag wordt overgemaakt naar Campagneteam Huntington. Het opgehaalde geldbedrag gebruiken zij voor onderzoek naar medicijnen voor de relatief onbekende aandoening Huntington. “We hadden een geweldige opkomst”, vertelt Wendy van der Bijl namens de organisatie van het evenement.

ChiliConCarneval haalt recordbedrag op voor medicijn tegen ziekte van Huntington
Foto: ChiliConCarneval / IJsbrand Klok
Julian Jansen

door Julian Jansen

dinsdag 10 september 2024 17:43

Het evenement werd afgelopen zondag 8 september georganiseerd. Dinsdag 10 september kon de organisatie het officiële bedrag bekendmaken. “We mogen ontzettend trots zijn. De sfeer was heel goed”, blikt Van der Bijl terug. Samen met een team organiseerde ze het festival voor de vijfde keer. “Er waren veel meer mensen op afgekomen dan voorgaande jaren.”

Chili’s en stembiljetten

Het festival is een kookwedstrijd van vijftien thuiskoks die zich uitsloven voor de allerbeste chili con carne. De bezoekers kunnen vervolgens een stembiljet kopen en van iedere chili con carne proeven. Met het biljet wordt er uiteindelijk gestemd op de allerlekkerste chili. De opbrengst van de stembiljetten gaat vervolgens naar het Campagneteam Huntington. “Na een uur waren alle 175 stembiljetten verkocht”, vertelt Van der Bijl met trots.

De kookwedstrijd leverde een hoop positieve reacties op. “Mensen kwamen naar mij toe en vertelden: ‘Dankjewel dat je dit doet. Vlaardingen is vaak negatief in beeld. Fijn dat je Vlaardingen hiermee iets positiefs brengt’”,  aldus Van der Bijl.

Huntington

Sinds vier jaar gaan alle opbrengsten van ChiliConCarneval naar Campagneteam Huntington. Zij zetten zich in voor de financiering van de onderzoeken naar een medicijn voor de ziekte van Huntington. Dit is een erfelijke hersenaandoening, waarbij er symptomen optreden die te vergelijken zijn met een combinatie van Alzheimer, Parkinson en ALS. Vooralsnog is deze ziekte niet te genezen.

 “Je moet het zien om te weten hoe erg het is”, vertelt Bijl die in haar directe omgeving te maken heeft met deze aandoening. “Ik denk dat het ons hoop geeft. Je kunt afwachten, maar je kunt ook zelf je tijd en energie benutten. Alle beetjes helpen”, aldus de Vlaardingse. De organisatie heeft de intentie om volgend jaar een zesde editie te organiseren, maar is nog in afwachting van de planning voor het Stadsstrand.

Dit jaar won de chili van Wendeline van Stijn de publieksprijs. Merijn Rosendaal is gekroond tot jurywinnaar. De winnaars ontvangen een wisseltrofee in de vorm van een gouden bord.