advertentie
  • politiek
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Studeren voor Oekraïners in Vlaardingen bijna onmogelijk door torenhoge kosten

De meeste Oekraïense studenten die verblijven in de Vlaardingse opvang Mrija, kunnen door bureaucratische obstakels geen gebruik maken van vergoedingen waar Nederlandse studenten wel recht op hebben. Dit betekent dat ze voor de keuze staan: niet studeren of enorme kosten maken. Bij Mrija proberen ze de studenten te helpen, maar dat verloopt niet altijd even succesvol.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 10 september 2024 18:58

Polina Bubenko, een Oekraïense studente die al twee jaar in Mrija woont en onlangs aan haar studie is begonnen, ervaart veel stress door de financiële druk. “Tweehonderd euro per maand voor reiskosten, studieboeken van vijfhonderd euro en een studie die kan oplopen tot meer dan 2000 euro per jaar”, vertelt ze.

Ook de Oekraïense student Roman Zelenyi wordt geconfronteerd met hoge kosten. Omdat hij niet volledig wordt gezien als Nederlandse student, moet hij zijn reiskosten zelf betalen. “Ik moet betalen voor mijn reizen en voor mijn studie en ik heb geen tijd om te werken”, zegt hij. Polina voegt toe dat alleen haar vader werkt en dat het bijna onmogelijk is om al die kosten in één jaar op te brengen.

Negenduizend euro voor een studie

“Oekraïense studenten hebben geen recht op DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) of een Ov-studentenkaart. Onderwijsinstellingen, zoals hogescholen en universiteiten, mogen zelf bepalen of deze jongeren tegen Nederlands of internationaal collegegeld mogen studeren. Dat betekent dat wij met die scholen moeten bellen om te zien wat we kunnen regelen”, legt Leonieke Schouwenburg, locatiemanager bij Mrija uit. “Bij de Hogeschool Rotterdam krijgen ze dezelfde rechten als Nederlandse studenten omdat ze al een tijdje in Nederland zijn. Maar in andere steden zien we dat het anders gaat. Sommige studenten moeten negenduizend euro betalen en dat is veel te veel.”

Droom valt in duigen

Een van die studenten is Yelyzaveta Povalii, die samen met haar oma in de opvang Mrija woont. Haar droom om aan een universiteit in Nederland te studeren viel in duigen. “Ik droomde ervan om naar een universiteit in Nederland te gaan, omdat ik iets bijzonders wilde doen in mijn leven. Maar dat kon niet. Dus besloot ik naar het HBO te gaan, maar dat was veel te duur: ik moest 9500 euro betalen.” Lisa besloot daarom haar lessen online te volgen aan een universiteit in Oekraïne.

Het probleem is al jarenlang onderwerp van discussie en met de groeiende toestroom van vluchtelingen neemt de druk alleen maar toe. Bij Mrija zoeken ze daarom naar een structurele oplossing. Schouwenburg vertelt dat ze meermaals met DUO en de overheid in gesprek gaat om een oplossing te zoeken, maar dat lijkt moeilijker dan gedacht.

Ze moeten dezelfde rechten krijgen

“Deze jongeren zijn al meer dan twee jaar in Nederland en het lijkt erop dat ze nog even blijven. Ze zouden daarom minstens dezelfde rechten moeten krijgen om naar school te gaan. Het kan niet zo zijn dat deze jongeren vier jaar stil moeten staan door de oorlog. Ze hebben alles achter moeten laten en ik vind dat we er minimaal voor moeten zorgen dat ze zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op hun toekomst. Een studie is daarbij essentieel”,  zegt Schouwenburg. “Ik wil graag in Nederland studeren en een leuk studentenleven hebben, ook al ben ik blut”, eindigt Yelyzaveta vol hoop.