advertentie
  • weer
  • Schiedam
  • Vlaardingen

Regen dreigt straten blank te zetten: ‘Het gaat om tien centimeter water’

Na de hevige regenval in de nacht van 10 op 11 september verwacht het Hoogheemraadschap van Delfland, verantwoordelijk voor het waterbeheer in onder andere Schiedam en Vlaardingen, nog meer neerslag. Om de voeten van de inwoners van Schiedam en Vlaardingen droog te houden worden er maatregelen genomen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 11 september 2024 19:25

De verwachting is dat er nog tussen de 75 en 100 millimeter regen zal vallen. Volgens woordvoerder Anja Duijndam van het Hoogheemraadschap van Delfland gaat dat om veel water.  “Dat is wel tien centimeter water. Dan staat het terras van mensen blank en de straten ook, maar het waterpeil stijgt ook tien centimeter als wij niets doen”, legt Duijndam uit. Volgens de woordvoerder komen zulke hoeveelheden regen niet vaak voor. “We moeten alle zeilen bijzetten.”

‘Vijvers, grasland en parken’

Het waterpeil is in het gehele gebied al naar beneden bijgesteld. Ook worden de gemeenten geïnformeerd om waterbergingen door het hele Delflandgebied vrij te maken. Deze gebieden laat het Hoogheemraadschap van Delfland onderlopen om het overtollige regenwater tijdelijk op te vangen. “Je moet dan denken aan vijverpartijen, grasland of soms is het een park dat een extra functie heeft gekregen om water te kunnen bergen”, vertelt Duijndam.

In Schiedam en Vlaardingen zijn volgens de woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Delfland geen waterbergingen. Toch betekent dit niet dat Schiedammer en Vlaardingers bang hoeven te zijn voor natte voeten. “Het hele watersysteem staat met elkaar in verbinding. Als we bijvoorbeeld in het Westland een waterberging openzetten dan daalt het waterpeil in het hele gebied.”