advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Vredesweek zoekt Vlaardingse connectie met Oekraïne en Palestina

“Het gaat erg slecht in de wereld op het moment.” Daarom is volgens Han Raeijmaekers de Vredesweek belangrijker dan ooit. 14 tot en met 22 september worden bijna dagelijks evenementen georganiseerd. Hierin wordt onder andere gezocht naar de Vlaardingse link met de conflicten in Oekraïne en Palestina. “Maar ik vergeet de vredelievende Russen en Israëliërs niet.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 12 september 2024 14:41

In Liesveld 140-142, waar vorig jaar een ‘VlaarDINGEN Doen Pop-up Store’ gevestigd was, is tot 20 oktober een Vredeshalte ingericht. “Een gebouw van ontmoeting, om het met elkaar erover te hebben. Wat kunnen we doen in Vlaardingen? Wat kunnen we doen voor vrede?”, zo vertelt Raeijmaekers.

In de Vredeshalte staan schilderijen tentoongesteld, die gekocht kunnen worden. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Rode Kruis en naar UNHCR, de organisatie van de Verenigde Naties die zich bekommert om het lot van vluchtelingen.

‘Russen willen ook vrede’

Tijdens de Vredesweek wordt er onder andere een ‘Oekraïne-avond’ en een ‘Dialoog met Palestijnse maaltijd’ georganiseerd. “Omdat er in Vlaardingen heel veel Oekraïners en Palestijnen zijn. En voor zover ik ze ken willen ook Russen en Israëliërs vrede”, zegt Raeijmaekers. “Er moet gewoon vrede komen, maar hoe? Dat is de vraag: hoe?”