advertentie
  • politiek
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen

Vlaardingse politiek worstelt met nieuw zwembad: ‘Wethouder moest een keertje scoren’

De zoektocht naar een locatie voor een nieuw zwembad is een complexe puzzel waar iedereen een mening over heeft. De Vlaardingse politiek staat op scherp en de coalitie en oppositie lijken verder uit elkaar te staan dan ooit. “Dat het ergens pijn gaat doen, ik vrees dat we dat niet kunnen voorkomen.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 13 september 2024 19:24

Frans Hoogendijk, fractievoorzitter van ONS.Vlaardingen, is teleurgesteld na de raadsvergadering van 12 september. “Ik kan maar één conclusie trekken: de wethouder moest een keertje scoren.” Hoogendijk ergert zich aan de coalitiepartijen die zich stil hielden tijdens de vergadering. “Leefbaar en D66 hebben nauwelijks iets gezegd. Normaal zijn ze zo zuinig met de centjes, nu geven ze zomaar drie ton uit aan een onderzoek.”

Neill Voorburg is fractievoorzitter van, coalitiepartij, GroenLinks. “Ik heb het onderzoek nodig, dan weet ik precies waar we over praten. We moeten gewoon het beste zwembad bouwen. Dit zwembad moet veertig jaar blijven staan.” Voorburg wacht de resultaten van het onderzoek rustig af, daarna gaat zijn partij een keuze maken. “We moeten alle belangen afwegen. Het is aan de bak, maar het moet een mooi zwembad worden. En het moet goed gebeuren, punt.”

De oppositiepartijen hielden zich met verschillende zaken bezig. “Wat als alle nieuwbouwopties niet te betalen zijn?”, vraagt Hoogendijk. Daarom willen sommige raadsleden onderzoeken wat renovatie van De Kulk zou kosten. Andere raadsleden “Hoe zorgen we dat we De Kulk de komende vijf jaar in de lucht houden?” Proos garandeert tegenover Twee dat er gezwommen kan blijven worden in Vlaardingen, ook als dat extra onderhoud zal betekenen.

‘Tunnelvisie voor het weiland’

Hoogendijk voelt alsof de coalitie een tunnelvisie heeft richting een zwembad op het hoekje van het weiland. “Want ze verwerpen het voorstel van ONS.Vlaardingen met argumenten van ‘milieuaspecten’. Ik weet al dat de bodem onder het weiland niet vervuild is.” Hoogendijk deed een voorstel om het weiland niet mee te nemen in het onderzoek. “Dan had je een politiek statement kunnen maken. Ik wantrouw wat er uit dit onderzoek zal komen.”

In het onderzoek wordt voornamelijk gekeken naar de staat van de bodem en wat de gevolgen zullen zijn voor de verkeerssituatie. “We willen een helder kostenplaatje neerleggen”, zo vertelt Arnoud Proos, wethouder Sport. “We willen ook uitzoeken: bij welke gebruikers doet het pijn?” Het onderzoek zal over een jaar zijn afgerond. Naar aanleiding van de resultaten zal de gemeenteraad besluiten welke variant de voorkeur heeft.

De varianten

Variant 1 - Een atletiekbaan op de plek van de Radio Modelvlieg Vereniging Vlaardingen. Een binnen- en buitenzwembad achter de Polderpoort, op de huidige plek van de atletiekbaan.

Variant 2 -  Een atletiekbaan op de plek van de Radio Modelvlieg Vereniging Vlaardingen. Een binnenzwembad op het hoekje van de paardenweide en een buitenzwembad achter de Polderpoort, op de huidige plek van de atletiekbaan.

Variant 3 -  Een nieuwe atletiekbaan op dezelfde plek, achter de Polderpoort. Een binnen- en buitenzwembad op het hoekje van de paardenweide en een weiland op de locatie van de Radio Modelvlieg Vereniging Vlaardingen.

Variant 4, voortgekomen uit initiatiefvoorstel ONS.Vlaardingen - Voetbalclubs DVO’32, CION en Deltasport fuseren. Op één van de vrijgekomen voetbalvelden komt een atletiekbaan. Een binnen- en buitenzwembad achter de Polderpoort, op de huidige plek van de atletiekbaan.