advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

De ‘oudste molen van Schiedam’ is eigenlijk niet de oudste

Schiedam telt veel monumenten, waaronder de zeven van de twintig overgebleven molens. Dit weekend, zaterdag 14 en zondag 15 september, zijn de Open Monumentendagen en kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in de molens. Paul Sporken, van Stichting De Schiedamse Molens, licht er een paar uit die volgens hem zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

zaterdag 14 september 2024 09:05

Een van de molens die dit weekend de deuren opent is de Drie Koornbloemen, aan de Vellevest. “Deze molen, was net als de anderen die nog in de stad staan, een brandersmolen voor de jeneverindustrie.” Sporken vertelt dat er zich per zolder, ofwel verdieping, een andere functie van het maalproces bevond. Dit weekend kun je bijvoorbeeld zien hoe het interne transportsysteem werkte.

Een andere molen die de deuren opent op 14 en 15 september is de Palmboom aan de Noordvest. Ook deze molen heeft de afgelopen jaren meerdere functies gehad. De molen is na een heftige brand in 1901 deels gerenoveerd. Tot 2018 was de molen een museum.

De oudste van Schiedam

De Kameel op het Doeleplein is eigenlijk de oudste molen van Schiedam. “De molen is ooit gebouwd in 1715”, vertelt Sporken. “Alleen die bestaat niet meer, dus is de Drie Koornbloemen uit 1790 officieel de oudste.” De reden dat De Kameel is teruggebouwd is dat de molens in een kring rondom het historische centrum stonden. Om dat beeld deels weer te creëren is de molen op het Doeleplein in 2010 opnieuw gebouwd en op 14 mei 2011 officieel geopend.

Echter is De Kameel niet open, dit weekend, omdat het geen monument is. De andere molens en andere Schiedamse monumenten zijn uiteraard wel te bezoeken.