advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Verueño net even anders: ‘Maar het Julianapark blijft onze stek’

De dertiende editie van het wereldfestival Verueño staat voor de deur. De avond, op zaterdag 14 september, staat vol lekkernijen en muziek is deze keer niet buiten in het vertrouwde Julianapark, maar eenmalig in de overdekte SodaFabriek in Schiedam. Organisator Suzette Ronteltap is er klaar voor: “Dit is zo’n prachtig gebouw.”

Foto: Hans Sloot
Foto: Hans Sloot
Julian Jansen

door Julian Jansen

vrijdag 13 september 2024 17:29

Jaarlijks organiseert Ronteltap het wereldfestival Verueño. Dit normaal gesproken tweedaagse festijn staat zoals gebruikelijk in het teken van lekkernijen en wereldmuziek. “Oosters, Spaans, Grieks, Amerikaans: uit alle windstreken boeken wij artiesten.”

In maart van dit jaar organiseerde Ronteltap een extra editie van het festival in verband met het 12,5-jarig bestaan. Maar dat weerhoud de Schiedamse niet om in de vertrouwde maand september nog een variant te organiseren. “Het begon weer te kriebelen. We dachten: kunnen we toch iets organiseren? Dat is deze versie geworden.”

Anders dan normaal

Dit jaar is Verueño, dat in het Spaans ‘droom’ betekent, namelijk net even anders dan normaal. Zo bestaat deze editie niet uit twee dagen, maar uit een eenmalig driegangendiner. Bij iedere gang speelt er een andere liveband. Daarnaast verlaat het festival het vertrouwde Julianapark, maar dineren en dansen de tachtig gasten deze keer in de SodaFabriek aan de Plantage. “De fabriek neemt deel aan de Open Monumentendag. Daarom sluiten wij hierop aan.”

Ronteltap is blij met de uitverkochte editie in het monumentale pand in Schiedam. “Het is een cultureel bolwerk geworden. We willen de Sodafabriek aan de mensen laten zien. Maar het Julianapark blijft onze stek hoor.”

Het publiek

De organisatie ziet nog een groeimogelijkheden voor het culturele evenement. “We missen de jongeren op het festival. Daar willen wij ons de komende tijd wel meer op richten.”

De inmiddels vaste kok Aad Sluijter verzorgt dit vegetarische diner. Tijdens het voorgerecht is er een Zuid-Amerikaanse folklore band te horen, het hoofdgerecht wordt ondersteund door Tango del Momento en tijdens het dessert kan het publiek genieten van de flamenco. Daarna kunnen de voetjes van de vloer tijdens het optreden van DJ Mattie van Ulden.