advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Hollandiagebouw omgetoverd hypermoderne woningen, met oog voor geschiedenis

Voor velen is het misschien wel het bekendste monument van Vlaardingen: het Hollandiagebouw. Na een flinke verbouwing wordt er nu gewoond in het voormalige kantoorpand. Het zijn hypermoderne woningen in een oud jasje, waarvan een deel uit de 19e eeuw stamt.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

zaterdag 14 september 2024 09:33

Het gebouw is één van de panden die open is voor publiek tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bewoner Sjaak Gieles ziet het gebouw ook echt als een belangrijk historisch monument. “Het eerste deel werd in 1897 gebouwd”, vertelt bewoner Gieles.

“Meneer Hummelinck heeft hier het hoofdkantoor van een melkfabriek gestart. In 1912 is het uitgebreid, maar je ziet niet dat het verschillende bouwdelen zijn”, zegt Gieles. Toen Hollandia vertrok uit het gebouw stond het een tijdje leeg, tot het rond 1975 werd gekocht door de gemeente Vlaardingen.

“Toen is er een cultureel centrum in gekomen”, vertelt Gieles. “Uiteindelijk is die naar de overkant verhuisd, naar KADE40.” Gieles was vroeger vaak te vinden in het pand wat hij nu ‘thuis’ noemt. “Ik heb op deze plek kunstwerken staan uitzoeken. Nu hangen ze hier aan de muur.”