advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Grootse parade door de binnenstad van Vlaardingen voor Thalita’s jubileum

De Vlaardingse showbrassband Thalita viert haar zestigste verjaardag met een indrukwekkende straatparade door de binnenstad van Vlaardingen. Maar liefst dertien muziekkorpsen uit heel Nederland sloten zich aan bij dit unieke evenement, dat veel publiek trok. "Samen muziek maken is het mooiste wat er is.”

Hanna van Spijk

door Hanna van Spijk

zaterdag 14 september 2024 22:00

De parade, die twee keer door de stad trok, begon bij partycentrum Prikkewater aan de Koningin Wilhelminahaven en volgde een route dwars door het centrum van Vlaardingen. Het publiek genoot zichtbaar, klapte mee op het ritme van de muziek en creëerde een feestelijke sfeer in de straten. "Als muzikant krijg je soms kippenvel van zulke momenten," vertelt Danny Mooy van Toledo van Showbrassband Thalita.

Thalita, een echte Vlaardingse brassband, bestaat al zestig jaar en heeft diepe wortels in de stad. Het korps repeteert in Vlaardingen en de muzikanten komen allemaal uit de regio. "We brengen Vlaardingen naar andere steden én het buitenland," legt Mooy uit.

Oorspronkelijk opgericht als een vrouwenband, veranderde de samenstelling van het korps al snel, toen ook mannen zich aansloten. In de jaren 80 ontwikkelde Thalita een typisch Engelse uitstraling, compleet met bijpassende uniformen. De opvallende berenmutsen en rode jassen met echte zilveren Engelse knopen geven de band een uniek karakter.

De toekomst van muziekkorpsen

Tijdens de parade speelden zowel jong als oud zij aan zij, maar toch kampt Thalita, net als vele andere korpsen in Nederland, met een dalend aantal leden. Om de muziektraditie voort te zetten, zet Thalita zich actief in voor promotie en vernieuwing. Het korps speelt moderne muziekstukken om zo een breder publiek aan te spreken.

Op 1 oktober organiseert Thalita een open repetitiedag, waarbij iedereen van harte welkom is om een kijkje te nemen. Voor kinderen is er aansluitend een speciale workshop, waar zij op een speelse manier kennismaken met muziekinstrumenten. "We hopen dat dit een opstapje is voor kinderen om muziekles te gaan volgen," zegt Mooy.