advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • natuur
  • weer

Overstromingen in Midden- en Oost-Europa: kan het hier ook gebeuren?

Midden- en Oost-Europa kampen met ernstige overstromingen als gevolg van zware regenval. Vooral gebieden in Roemenië, Polen, Tsjechië en Oostenrijk zijn hard getroffen. De hulpdiensten hebben hun handen vol aan de situatie en kunnen lang niet overal ter plekke komen. Maar kan zoiets ook voorkomen in de regio Vlaardingen en Schiedam?

Overstromingen in Midden- en Oost-Europa: kan het hier ook gebeuren?
Hoogwater in Vlaardingen in het najaar van 2023, foto: Twee
Mirthe Verhagen

door Mirthe Verhagen

maandag 16 september 2024 16:32

Volgens NOS-weerman en klimaatwetenschapper Pieter Kuipers Munneke is de situatie in Midden- en Oost-Europa uitzonderlijk. "Het meeste van de regenval is nu wel achter de rug, ongeveer tachtig procent", zegt hij op de site van de NOS. "Maar het duurt enige tijd voordat al dat water in de rivieren voor hoogwater zorgt." Dit geldt onder andere voor rivieren zoals de Elbe, de Oder en de Donau.

Omdat het water via de oostelijke rivieren wordt afgevoerd – en niet via bijvoorbeeld de Rijn – zijn er geen directe gevolgen voor Nederland. Maar als de enorme regenbui net ergens anders valt, kan een soortgelijke wateroverlast ook hier plaatsvinden? Om deze vraag te beantwoorden, spraken we met meteoroloog Reinout van den Born van het platform Weerverteller.nl.

Wat betekent dit voor onze regio?

"Een vergelijkbare situatie zagen we natuurlijk in Valkenburg", legt hij uit. In 2021 werden ook daar hevige overstromingen en wateroverlast gemeld. Het Limburgse Valkenburg ligt, in tegenstelling tot de rest van Nederland, in een heuvelachtig gebied. Dat zorgde er in 2021 voor dat water minder gemakkelijk kon wegstromen, waardoor de problemen verergerden.

Van den Born geeft verder aan dat de luchtvochtigheid een belangrijke factor is bij hevige regenval. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe groter de kans op zware regenbuien. In het gebied rondom Rotterdam ligt de luchtvochtigheid echter een stuk lager dan in Midden- en Oost-Europa.

Noordzee

De streek waar Vlaardingen en Schiedam zich in bevinden ligt aan de Noordzee. Buien die hier vandaan komen kunnen soms voor problemen zorgen. De warmte van het zeewater leidt doorgaans tot meer regen, maar de hevigheid valt mee. "Op warme dagen wordt het water ongeveer 21 graden, maar het zal niet oplopen tot 30 graden", aldus Van den Born. Dit betekent dat het zeewater niet warm genoeg wordt om te zorgen voor extreme regenval.

Kortom, inwoners van Vlaardingen en Schiedam hoeven voorlopig niet te vrezen voor overstromingen van bijvoorbeeld de Nieuwe Maas of via de kleine waterstromen zoals de Schiedamse Schie of de Vlaardingervaart.