advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Vallende steen zorgt voor sluiting Liduinabasiliek

De Liduinabasiliek in Schiedam sloot op 13 september onverwacht haar deuren wegens 'bouwkundige omstandigheden'. Drie dagen later, op maandag 16 september, blijkt dat er een stuk steen uit een sierlijst in de kerk is gevallen. Om onrust te voorkomen besloot het bestuur de kerk te sluiten.

Vallende steen zorgt voor sluiting Liduinabasiliek
Foto: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 16 september 2024 16:45

Aanvankelijk werd alleen de hoek van de kerk, waar het stuk steen uit de 19e-eeuwse lijst was gevallen, afgezet. Echter vreesde het bestuur dat als er meer stukken los zouden komen, bezoekers in de kerk geraakt konden worden. “Mensen zouden hiervan kunnen schrikken en dat wilden we ze niet aandoen”, zegt Theo Schoenmakers, woordvoerder van de parochie. Volgens hem was het stuk steen dat op de grond werd gevonden, zo groot als een kwart baksteen.

Ondanks dat de lijst waar het stuk steen uitviel geen ondersteunende of dragende functie heeft, wilde het bestuur geen enkel risico nemen en besloot het de basiliek te sluiten. Daarmee konden ze naar eigen zeggen grondig onderzoek doen naar de oorzaak van het brokstuk. Volgens Schoenmakers zijn vaklui op maandag druk in de weer geweest en zijn er uit voorzorg enkele stukjes steen verwijderd.

'Mensen zouden hiervan kunnen schrikken en dat wilden we ze niet aandoen' – Theo Schoenmakers

Komende dagen blijft de basiliek nog even dicht om de risico’s zo goed mogelijk in te schatten. Maar volgens Schoenmakers is de verwachting dat de basiliek op vrijdagochtend haar deuren weer zal openen. Bezoekers van de basiliek moeten er wel rekening mee houden dat de hoek waar de steen is gevallen, afgesloten blijft. Ook de zijdeur naar de parkeerplaats moet de komende tijd dicht blijven.

Schermafbeelding_2024-09-16_164409.png

De binnenkant van de Liduinabasiliek | Foto: Twee