advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • politiek
  • vervoer

Duurdere OV-kaartjes door bezuiniging: ‘Hopelijk is het een foutje’

Toen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) lucht kreeg van landelijke bezuinigingsplannen voor het openbaar vervoer sloeg men stijl achterover. Er zijn plannen om het bedrag dat de MRDH jaarlijks krijgt vanuit het Rijk met ongeveer 50 miljoen euro te verminderen. “Vol ongeloof”, was de reactie van Christel Mourik, algemeen directeur bij de MRDH.

Duurdere OV-kaartjes door bezuiniging: ‘Hopelijk is het een foutje’
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 17 september 2024 16:25

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in 21 gemeenten, waaronder Vlaardingen en Schiedam. De organisatie is een samenwerking tussen de gemeentelijke besturen en beheert de infrastructuur. In die hoedanigheid is de MRDH dus verantwoordelijk voor de bereikbaarheid in de regio.

“Ik ga er écht vanuit dat het een foutje is geweest”, vertelt Mourik. “Het staat haaks op doelen van het kabinet. Ze willen verduurzamen, dorpen verbinden met grote steden en het OV betaalbaar houden.” Mourik vertelt dat deze bezuiniging van vijftig miljoen funest zou zijn voor regiovervoer. “De enige mogelijkheden die we hebben zijn: minder rijden of duurdere kaartjes. Dit is zo’n groot bedrag dat we eigenlijk allebei zouden moeten doen.”

Maar Mourik is er volledig van overtuigd dat het een vergissing is. “Ik denk dat het over het hoofd is gezien. Los van de doelen is het ook het tegenovergestelde van de motie Bikker, die unaniem is aangenomen.” Eerder waren er plannen om een soortgelijk bedrag te bezuinigen op openbaar vervoer in de regio. Dit werd voorkomen door een motie van Mirjam Bikker, Tweede Kamerlid van ChristenUnie, die door alle andere Kamerleden is gesteund.

Duurder

Mourik gaat er van uit dat de bezuiniging niet door zal gaan en dat de Tweede Kamer ‘de fout zal herstellen’. Als dit niet gebeurt en de bezuiniging doorgaat is het onvermijdelijk dat, ook in Vlaardingen en Schiedam, tram-, bus- en metrokaartjes duurder worden, terwijl er minder openbaar vervoer zal rijden.