advertentie
  • rechtspraak
  • Schiedam

Schiedamse advocaat maanden de cel in na schending beroepsgeheim

Een strafrechtadvocaat uit Schiedam is veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Dat meldt de NOS, nadat de rechtbank in Breda erover publiceerde. Ralph T. zou in 2020 opzettelijk het beroepsgeheim hebben geschonden. Hij liet een cliënt meeluisteren met het verhoor van een andere cliënt.

foto: Rechtspraak.nl
foto: Rechtspraak.nl
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 18 september 2024 10:03

De verhoorde cliënt werd verdacht van een drugsgerelateerd strafbaar feit. Hij zat in volledige beperkingen, dat betekent dat hij alleen contact mocht hebben met zijn advocaat. Tijdens het verhoor golden coronamaatregelen, waardoor de advocaat alleen telefonisch mee mocht luisteren. Op zijn kantoor liet de advocaat, tegen de regels in, een andere cliënt meeluisteren met het verhoor. Deze cliënt had belang bij de informatie uit het verhoor.

In 2022 kwam de politie de zaak op het spoor nadat chatberichten werden aangetroffen waaruit bleek dat de cliënt die meeluisterde berichten stuurde over geheime informatie. “Verhoor is nog bezig ben nu luisteren”, stuurde hij. “Advocaat is ‘kk’ lauw. Dit mag allemaal niet, hij zit beperkingen. En heb hem 500 gegeven.”

Beroepsgeheim

Volgens de rechtbank heeft de advocaat zijn beroepsgeheim en wettelijke geheimhoudingsplichten geschonden. Ook heeft hij volgens de rechtbank een faciliterende rol gespeeld bij het in stand houden van de georganiseerde drugscriminaliteit. Hij wist tenslotte dat zijn meeluisterende cliënt belang had bij de gedeelde informatie.

De officier van justitie eiste 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank heeft besloten om zwaarder te straffen. “Het gaat om ernstige feiten en verdachte heeft geen verantwoordelijkheid genomen”, schrijft de rechtbank. “Hij heeft zijn integriteit te grabbel gegooid en het vertrouwen van rechters, officieren van justitie en de politie beschaamd.”