advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Kraanconcerten: feest in de sloepjes, rust op de kade

De tweede editie van de Kraanconcerten in de Vlaardingse haven is vrijdag 20 september afgetrapt met een klassieke avond. Honderden bezoekers verzamelden zich rondom het podium middenin de Oude Haven. Een deel van de bezoekers stond op de kade te kijken, een ander deel genoot ‘eerste rang’ in bootjes.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

zaterdag 21 september 2024 01:20

"We hebben volgens mij twee keer zoveel sloepjes als vorig jaar", vertelt Siem van der Marel, secretaris van Stichting Stadskraan. De pontons zitten vol met mensen die, tegen een aardig prijsje, een heerlijke avond beleven op het water. "Ik heb hier een biertap, daar een ijsmachine", vertelt een eigenaar van een van de boten met trots. "Ja, waarom niet? Gedeelde vreugd is dubbele vreugd."

AIVD-baas

Vlak voor de Stadskraan is een speciaal ponton neergelegd voor genodigden. Op de vrijdag werd de ruimte volledig gebruikt door de burgemeester en wethouders van Vlaardingen. Ook waren er speciale gasten uitgenodigd, zoals Erik Akerboom, directeur-generaal van de AIVD, en voormalig burgemeester van Vlaardingen Tjerk Bruinsma. "Ik sta er echt van te kijken hoor”, vertelt Bruinsma. "Het was fantastisch. Het is eigenlijk van een bijzonder niveau.”

Akerboom.jpg

AIVD-chef Erik Akerboom (midden) aan tafel met burgemeester Bert Wijbenga (links zwaaiend) en zijn vrouw Cora van Nieuwenhuizen (rechts) | Foto: Twee

Op de kant is het relatief rustig. Dat valt ook het aanwezige publiek zelf op. Toch heeft een aantal bezoekers fanatiek een zitplek bemachtigd op de bankjes langs de haven. "We komen hier echt voor de muziek", vertelt een bezoeker.

Zaterdagmiddag gaan de Kraanconcerten door met een kinderprogramma. 's Avonds zullen verschillende bands de haven voorzien van muziek, waaronder de Friese band De Kast.