advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

‘Wij willen een dialoog over de betekenis van Palestijn zijn in deze tijd’

In Wijkcentrum West in Vlaardingen is stilgestaan bij de oorlog in Gaza. Honderd bezoekers kwamen op de Internationale dag van de Vrede bijeen om de dialoog aan te gaan over de situatie in het Midden-Oosten. “Nu wordt het opeens heel echt”, aldus een van de bezoekers aan tafel.

Julian Jansen

door Julian Jansen

maandag 23 september 2024 13:21

De dialoogavond is een onderdeel van de Vredesweek. Deze week wordt georganiseerd door PAX en staat dit jaar stil bij de conflicten in Oekraïne en Gaza. Door de avond heen wordt er een driegangendiner geserveerd en komen er verschillende sprekers langs. Het driegangendiner is door de organisatie versoberd uit solidariteit met de slachtoffers uit het Palestijnse gebied.

David de Beer, PAX-ambassadeur van Vrede Vlaardingen, organiseert de avond: “Het Palestijnse netwerk uit Vlaardingen heeft gezegd: ‘Wij willen een dialoog met Vlaardingers over de betekenis van Palestijn zijn in deze tijd van oorlog.’” Met die missie ging De Beer aan de slag.

Plant een Olijfboom

Een van de sprekers gedurende de avond is Esther van der Most. Zij is de directeur van ‘Plant een Olijfboom’. Deze stichting zet zich in voor het vergroten van bewustwording over de situatie in Palestina door het planten van olijfbomen. “Soms lijkt het heel moeilijk om iets te kunnen doen, maar we kunnen meer dan we denken en het is voor ons als mens belangrijk dat we iets doen”, vertelt Van der Most.

De stichting ‘Plant een Olijfboom’ kondigt op de dialoogavond ook een protestactie aan. Zo zullen ze, na eerdere herdenkingsprotesten in negen Nederlandse steden, op een plein in Vlaardingen 16.000 kinderschoenen plaatsen om aandacht te vragen voor de jonge slachtoffers in Gaza. In de komende periode wordt in overleg met de gemeente gezocht naar een geschikte datum en de locatie voor de actie.

Dialoog

Tijdens de avond worden de gasten door elkaar aan verschillende tafels geplaatst. Iedere gang bevat een aantal vragen die beantwoord worden aan tafel. “De laatste vraag is: Wat kan jij doen? Wat kunnen je vrienden doen? En wat kan de Gemeente Vlaardingen doen? Wij proberen met z’n allen oplossingen te verzinnen”, vertelt Max Koedood, een van de honderd gasten die op de avond af zijn gekomen.

“Er wordt verteld over familieleden die gedood zijn of constant op de vlucht zijn in Gaza. Er heerst een sfeer van vertrouwen en ze vertellen hele intieme persoonlijke verhalen”, vertelt David de Beer van PAX trots.

De avond is afgesloten met een symbolische watermeloen. De watermeloen staat symbool voor het Palestijns verzet, wegens de overeenkomsten met de vlag van Palestina.