advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Brandersfeesten in Schiedam: drie dagen vol muziek, dans en wateractiviteiten

De Brandersfeesten in Schiedam komen eraan en de organisatie belooft een weekend vol muziek, cultuur en activiteiten voor iedereen. Van vrijdag 27 september tot zondag 29 september is er van alles te doen, met een gevarieerd programma vol optredens, sport en eten. “Er is voor iedereen wat wils en echt voor jong en oud”, vertelt organisator John van Oudenaarde.

De Brandersfeesten in 2022
De Brandersfeesten in 2022 | Foto: archief Twee
Norah Leensvaart

door Norah Leensvaart

dinsdag 24 september 2024 14:43

Het feest begint op vrijdagavond om 19.00 uur op het Land van Belofte, waar DJ Martijn KNNG de aftrap verzorgt. Daarna is er een dansoptreden van de Ballet- en Dansstudio en speelt Orgel Joke, die afgelopen weekend nog optrad bij de Kraanconcerten in Vlaardingen.

Burgemeester Harald Bergmann verzorgt vervolgens de officiële opening en introduceert stadsdichter KMR (Kershawn Rijssel), die een gedicht voordraagt. Van Oudenaarde heeft het gedicht al gelezen en denkt dat het goed ontvangen wordt door het publiek. “Ik kreeg er echt kippenvel van toen ik het las.” De avond wordt afgesloten met optredens van de Rijnmondband en de RU Band.

Zeildoeken

Zaterdag gaat het feest om 10.30 uur verder op het Wereldpodium. Bezoekers kunnen genieten van livemuziek van onder anderen Gewoon André, de tributeband van André Hazes, en The Recipe. In de avond is er de voorstelling DOEK, waarbij films en projecties op de zeilen van historische schepen worden vertoond. “DOEK is ook echt een heel belangrijk deel van de Brandersfeesten”, zegt Van Oudenaarde.

DOEK is niet de enige activiteit die op het water plaatsvindt. Sportliefhebbers kunnen meedoen aan waterspelen en het speedwaterfietsenkampioenschap op de Lange Haven. In de avond is er een verlichte SUP-tocht in de Lange Haven. SUP is de afkorting van het Engelse Stand Up Paddle boarding: staand peddelen op een board op het water. De SUP-tocht die om 20.30 uur begint is volgens Van Oudenaarde ‘een echte aanrader’.

Oude ambachten

Zondag ligt de nadruk op de historie met een markt met oude ambachten en het shantykorenfestival bij de Vismarkt. Voor de sportieve Schiedammers is er een SUP-wedstrijd. Daarnaast zijn er voor de kinderen allerlei activiteiten op de Kloosterplaats. Ook kunnen bezoekers de havens van Schiedam verkennen tijdens een rondvaart met de fluisterboten. Ook deze dag zijn er muziekoptredens, waaronder Biggs en De Vaart.

f97836c4e1797975b631cfbd9a62319c XL

Het bestuur van de Brandersfeesten | Foto: Brandersfeesten