advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Zorg wéér duurder: ‘Aantal mensen met betaalachterstand met 20 procent toegenomen’

Schiedammers en Vlaardingers die bij DSW verzekerd zijn, gaan vanaf volgend jaar 158,50 euro per maand betalen. De premie van de basisverzekering gaat daarmee met 9,50 euro per maand omhoog. De Schiedamse zorgverzekeraar maakte dinsdag als eerste zorgverzekeraar de premie voor 2025 bekend. De inrichting van de zorg moet echt anders, vindt directeur Aad de Groot.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

dinsdag 24 september 2024 16:14

Als het aan De Groot ligt, worden er de nodige veranderingen doorgevoerd binnen het zorgstelsel om de premie niet verder op te laten lopen. “Dat is belangrijk om niet de focus te hebben op de marktwerking”, zegt DSW-directeur De Groot, die vindt dat het meer moet gaan over de kwaliteit van de zorg in plaats van concurrentie en marktwerking.

Ook toenemende armoede is een argument om de zorgsystemen te vernieuwen, vindt De Groot. “We zien dat steeds meer mensen hun premie niet meer kunnen betalen.” Het aantal mensen dat bij DSW meer dan zes maanden achterstand heeft met de premiebetaling is volgens De Groot met twintig procent gegroeid. “Dat kan niet in Nederland, vind ik.”

Daarbij komt het gegeven dat Fleur Agema, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), heeft gezegd het eigen risico te willen halveren. “Dat is heel goed, want dat zorgt ervoor dat minder mensen zorg gaan mijden. Maar de manier waarop zij dat wil regelen is door 20 tot 25 euro toe te voegen aan de premie die mensen direct aan de zorgverzekeraar betalen.” Al langer waarschuwt De Groot voor een snelle doorstijging van de zorgpremiekosten. De door hem gevreesde grens van 200 euro wordt nóg sneller werkelijkheid, denkt hij.

‘Anders inrichten’

Tegelijkertijd zullen er ook mensen zijn die in een heel jaar nooit bij de dokter komen. Toch is de directeur van de zorgverzekering van mening dat voor hen, of de arme stadsgenoten onder ons, ‘gratis zorg' geen optie is. “Gratis zorg bestaat niet. Je zou wel goed kunnen kijken naar hoe je premie opbouwt”, zegt De Groot.

Ondanks dat De Groot het niet voor het zeggen heeft, heeft hij wel een idee waar het kabinet volgens hem mee aan de slag kan. “Je zou de opbouw van de zorgkosten en de zorgtoeslag anders kunnen inrichten. Dan kijk je naar een kleinere premie en het andere deel gaan we via de belastingen regelen.” Volgens De Groot zou het dan gaan om een maandelijks bedrag van dertig euro wat je aan de zorgverzekeraar zou moeten betalen.