advertentie
  • Vlaardingen
  • kunst en cultuur

Al zes jaar verboden, toch wil Marktbuurt het Vlaardingse vreugdevuur terug

Keert het vreugdevuur tijdens oud en nieuw terug in Vlaardingen? Als het aan de organisatoren van het oud- en nieuwfeest Marktbuurt Outdoor ligt, wordt het plein aan de Broekweg weer gevuld met pallets en kerstbomen. De organisatoren, met name buurtbewoners, hebben opnieuw een aanvraag ingediend bij de gemeente om een vreugdevuur te houden.

De opbouw van een vreugdevuur aan de Broekweg in december 2017
De opbouw van een vreugdevuur aan de Broekweg in december 2017 | Foto: Marktbuurt Outdoor
Sven Bravenboer

door Sven Bravenboer

dinsdag 24 september 2024 17:03

"We geven onze Vlaardingse en Hollandse tradities niet zomaar op”, aldus Arie van den Bos, een van de initiatiefnemers. Ze zijn vastbesloten om hun 'cultuur te beschermen en voort te zetten'. "Er gaat al zoveel cultuur verloren en het doet pijn om te zien hoe gemakkelijk met sommige tradities wordt omgegaan. Voor velen, inclusief onszelf, maakt deze traditie deel uit van onze identiteit.”

Sinds 2018 is het vreugdevuur al verboden in Vlaardingen. Net als vorig jaar is er een aanvraag ingediend door Marktbuurt Outdoor om het vreugdevuur terug te brengen. Dit keer met een kleine toevoeging: het ontsteken van een bescheiden kampvuur om middernacht. "Het gaat om iets kleins, tussen de tien en twintig pallets”, legt Van den Bos uit. In voorgaande jaren werden duizenden pallets en kerstbomen verbrand op het plein. "Dit stelt echt niets voor, vergeleken met toen. Zelfs de lokale scoutinggroepen maken grotere vuren."

De organisatie zet zich al jaren in om een aangepast vreugdevuur tijdens oud en nieuw in Vlaardingen mogelijk te maken. Ondanks de beperkingen blijven ze hoopvol dat dit in de toekomst weer kan, maar dan op een kleinere schaal. “We blijven strijden, in de hoop dat we het ooit weer kunnen organiseren.”

Volhouden 

Als het dit jaar niet lukt, is het antwoord duidelijk: ja, ze blijven het proberen. "We hebben met een groot deel van de groep afgesproken dat we ons hiervoor blijven inzetten. Ook al is het aan de buitenkant niet altijd zichtbaar, we maken wel degelijk kleine stappen in de goede richting."

Volgens de organisatie draait het om saamhorigheid en verbondenheid. “Vuur verbindt mensen. Het zorgt voor verbroedering. Veel Vlaardingers kennen de traditie van de Kerstbomenjacht, of hebben als kind zelf meegedaan. Zij weten hoe het voelt om het nieuwe jaar in te luiden met een vuur.”

Samen zijn

Als alternatief organiseert Marktbuurt Outdoor hoe dan ook een oud- en nieuwfeest, net als vorige jaarwisseling. “Vorig jaar kregen we veel positieve reacties. Mensen vonden het ouderwets gezellig en verschillende buurtbewoners kwamen vrijwillig helpen.” Ze geloven dat het feest ook vreugde brengt voor mensen die anders alleen thuis zitten tijdens oud en nieuw. “Een klein vuurtje dat om twaalf uur ontbrandt, zou zeker bijdragen aan dat speciale gevoel tijdens de jaarwisseling”, aldus Van den Bos.