advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Georgette (30) groeit uit tot voorbeeld: 'Meisjes kunnen ook terecht bij de brandweer'

De brandweer wordt vaak gezien als een mannenwereld, maar hoe is het om als vrouw te werken in een sector die voornamelijk bestaat uit mannen? De dertiger jarige Georgette Plomp, ook wel bekend als brandweervrouw Sjors, bewijst dat passie en doorzettingsvermogen belangrijker zijn dan gender. Voor haar werk geeft ze voorlichting aan jongeren over brandveiligheid in Schiedam. Daarnaast is ze vrijwilliger bij de brandweer in Vlaardingen.

Mirthe Verhagen

door Mirthe Verhagen

dinsdag 24 september 2024 16:53

Sinds vier jaar werkt Georgette Plomp als vrijwilliger bij de brandweer. “Een vriend van mij werkte als beroepsbrandweerman, door zijn verhalen raakte ik steeds geïnteresseerder.’’ Ze heeft de proeven doorstaan en is zo terecht gekomen in de wereld van de brandweer.

Vroeger was het, net als bij veel andere beroepen, een taboe om als vrouw dit werk te doen. Ze merkt echter dat dit nu aan het veranderen is. Toch is ze bij het vrijwillige korps in Vlaardingen nog altijd de enige vrouw. “Als je kijkt naar de televisie zoals brandweerman Sam en Paw Patrol: het gaat allemaal over mannelijke karakters.’’ Als ze langs gaat op de scholen is het hierdoor al snel ‘hey brandweerman’, maar het is in haar geval natuurlijk brandweervrouw. Georgette ziet kinderen door haar opbloeien. “Dan zien ze: ‘Als meisje kan ik ook terecht bij de brandweer’.”  

Georgette merkt dat meiden vroeger dachten dat ze niet bij de brandweer konden werken. Sinds ze actief is op haar sociale mediakanalen als ‘Brandweervrouw Sjors’ merkt ze dat kinderen zien dat het wél kan. “Als ik zo’n berichtje ontvang ben ik natuurlijk super trots.”