advertentie
  • wonen
  • Vlaardingen

Bewoners Vlaardingse Oostwijk ‘hopen op een wonder’, anders raken zij dakloos

“Om zoveel mensen voor de winter op straat te zetten, dat vind ik wel erg cru.” Toch geldt dat voor de bewoners van de Cornelis Houtmanstraat en de Nieuwe Kerkstraat in de Oostwijk in Vlaardingen. Zij huren via Stichting Stad in de Maak de woningen en die moeten worden gesloopt. Vóór 1 oktober moeten ze weg zijn. Mandy van Huis is een van die bewoners.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 25 september 2024 16:20

Mandy heeft al eerder, en zelfs meerdere keren, bericht gehad over het feit dat zij uit haar woning moet vertrekken. Maar de ervaring leert dat dat op het laatste moment toch weer verandert. “Dan hoor je dat er aan het eind van het jaar gesloopt wordt en ging je alles weer inpakken”, vertelt Mandy. “Maar een paar dagen voor de einddatum krijg je dan toch weer te horen dat je mag blijven.”

Zo is het nu al een aantal keer gegaan. Het zorgt voor veel onzekerheid in de buurt. De bewoners hebben elkaar dan ook opgezocht. Zo zijn ook de schuttingen uit het tuin gehaald, waardoor er een grote binnenplaats is ontstaan. De woningen in de Vlaardingse Oostwijk staan al 17 jaar op de nominatie om gesloopt te worden. 1 oktober is het moment van de waarheid en dus zijn alle spullen toch weer ingepakt.

“Stichting Stad in de Maak probeert wel met ons mee te denken. Sommige bewoners zijn in contact gebracht met AdHoc, een andere leegstandsverhuurder. Maar voor een deel zitten er nog wel wat haken en ogen aan en is dat dus geen optie.” Een deel van de bewoners kan naar Zwijndrecht. Voor Mandy is dat geen optie, net als verhuizen naar Groningen waar haar broer woont. Ze is namelijk gestart met een re-integratietraject en dat moet in Vlaardingen. De gemeente trekt volgens Mandy haar handen hiervan af, want ‘je wist waar je voor tekende’, zo wordt gezegd.

“Dat is wel erg vervelend”, vind Mandy. “Ik als 30-jarige kan nergens terecht. Want bijvoorbeeld veel containerwoningen gaan tot een leeftijd van 27 jaar. Maar op die manier kom je dus moeilijk aan een andere woning. Helemaal omdat je niks achterlaat waardoor je een bepaalde doorstroming creëert.” Het is volgens Mandy dan ook zo goed als zeker dat zij volgende week op straat staat.

'Hotelkamers voor asielzoekers'

Dat geldt dus ook voor een van de buren van Mandy, Erwin. Hij was dakloos en is uiteindelijk terecht gekomen in een van de woningen in de Oostwijk. Hij heeft een hond en is bang om die kwijt te raken. Hij voelt zich onbegrepen en niet gezien. “In hotels in Vlaardingen worden kamers beschikbaar gesteld voor asielzoekers en wij komen op straat te staan.”

“Ik hoop echt op een wonder”, sluit Mandy af. “Ik weet dat er in Maassluis drie flats zijn die gesloopt gaan worden. Die mensen krijgen via een urgentieverklaring een andere woning. Ik hoop dat dat hier ook gaat gebeuren. Dat is dan weer anti-kraak, maar dan hebben we in ieder geval wat.”