advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Nieuwe tentoonstellingen Stedelijk Museum: ‘Kunst die de zintuigen prikkelt’

Het Stedelijk Museum in Schiedam toont dit najaar drie nieuwe tentoonstellingen. Er zijn werken te zien van Adya en Otto van Rees, Elsemarijn Bruys en verschillende werken van onder andere Lou Loeber, die de oudste generatie van vrouwelijke kunst vertegenwoordigt. Volgens het museum worden de zintuigen uitgedaagd en de kijk op ruimte veranderd. De tentoonstellingen zijn te zien van 28 september tot en met 2 maart 2025.

Nieuwe tentoonstellingen Stedelijk Museum: ‘Kunst die de zintuigen prikkelt’
foto: Florine van Rees
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 27 september 2024 10:56

De eerste expositie is van Adya en Otto van Rees. De twee pioniers binnen de avant-garde, laten het werk en leven zien van henzelf. Zij werkten in hun tijd samen met grote namen zoals Picasso en Mondriaan en droegen bij aan kunststromingen zoals kubisme. Met ruim zeventig werken is dit de eerste grote overzichtstentoonstelling van hun werk in bijna vijftig jaar. Volgens het museum is de aandacht voor Adya bijzonder, omdat zij als vrouwelijke kunstenaar begin twintigste eeuw niet de waardering kreeg die ze verdiende.

De tweede tentoonstelling, 'Abstracte kunst van vrouwen, toen en nu', sluit aan bij de expositie over Adya en Otto. Hierin worden kunstwerken getoond van vier generaties vrouwelijke kunstenaars: van Lou Loeber (1894) tot hedendaagse kunstenaressen zoals Machteld Rullens en Elsemarijn Bruys. Deze presentatie brengt een eerbetoon aan vrouwen die, net als Adya, een belangrijke rol speelden in de kunstwereld.

Collage van drie werken uit de Static Warp series van Elsemarijn Bruys

Collage van drie werken uit de 'Static Warp'-series van Elsemarijn Bruys | foto: Stedelijk Museum Schiedam

Tot slot presenteert Elsemarijn Bruys haar eerste solotentoonstelling in een museum: 'Minimal Art on Acid'. In deze installatie, speciaal gemaakt voor het museum, verandert zij de zolderruimte in een bijzondere wereld met spiegels die de ruimte vervormen en herhalen. “Dit zorgt voor een unieke, zintuiglijke ervaring.”

Met deze drie tentoonstellingen wil het Stedelijk Museum benadrukken hoe belangrijk het is om vergeten of onderbelichte kunstenaars erkenning te geven. Daarbij sluiten de tentoonstellingen aan op het 125-jarig bestaan van het museum. Dat jubileum wordt op 26 oktober gevierd.