advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • wonen

Onderzoek: 'in Schiedam en Vlaardingen woon je heel erg ongezellig'

Het is op zijn minst bijzonder te noemen, maar niet per se iets om trots op te zijn: Rotterdam en omstreken is door inwoners bestempeld als de minst gezellige plek om te wonen, meldt Rijnmond. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die onderzoek deed naar wat Nederlanders van hun woonomgeving vinden. Met Vlaardingen en Schiedam als gemeenten waar het erg ongezellig zou zijn.

Onderzoek: 'in Schiedam en Vlaardingen woon je heel erg ongezellig'
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 27 september 2024 13:19

In de Veiligheidsmonitor van het CBS is aan ruim 180 duizend Nederlanders gevraagd naar de gezelligheid in de buurt, de omgang met elkaar en of ze zich thuis voelen. Sommige gemeenten slagen daar wat beter in dan andere, zoals Rotterdam. De stad scoort het allerlaagst in het onderzoek.

Schiedam en Vlaardingen

In Rotterdam vindt minder dan de helft van de inwoners (45 procent) dat zij in een gezellige buurt wonen. Maar ook op andere plekken in de regio zijn inwoners niet te spreken over hun omgeving. De op een na ongezelligste plaats in Nederland is Schiedam (46,6 procent), en de op twee na ongezelligste plaats is Vlaardingen (47,7 procent).

Dat het in de regio Rijnmond zo ongezellig is, ligt vooral aan de steden, niet aan de dorpen, blijkt uit cijfers van het CBS. Mensen op het platteland hebben het in het algemeen gezelliger met hun buren. In niet-stedelijke gemeenten vindt 72 procent van de bewoners dat ze in een gezellige buurt wonen. In stedelijke gebieden is dat 52 procent.

Schrale troost

De gezelligste gemeente van Nederland is Land van Cuijck in Brabant, gevolgd door het eveneens Brabantse Meierijstad. Voor de regio Rijnmond is er ten minste één schrale troost: Hoeksche Waard houdt zich staande op plek vijf van de Veiligheidsmonitor.