advertentie
  • Schiedam
  • rechtspraak

Explosie woning moeder René F.: 'Bakkie door window, vuurwerkbom naar binnen'

De opdracht voor de aanslag was simpel: via Snapchat komt een foto binnen van een voorgevel met een adres erbij aan de Burgemeester van Haarenlaan in Schiedam. En een boodschap: 'Bakkie door window, vuurwerkbom naar binnen.'  De schade is aanzienlijk, de bewoners blijven ongedeerd. Op 27 september staan twee mannen voor de rechter, op verdenking van betrokkenheid bij de explosie, meldt Rijnmond.

Het huis van de moeder van René F. na de explosie.
Het huis van de moeder van René F. na de explosie. | Foto: Flashphoto
redactie

door redactie

vrijdag 27 september 2024 18:11

De woning is van de moeder van drugscrimineel René F. Dit jaar ging er drie keer een bom af. Op 18 maart was het de tweede keer en vrij kort erna zijn twee verdachten aangehouden. 

Beide mannen zitten in een blauwe VW Polo die op de Vlaardingerdijk staat. Volgens getuigen waren er twee personen na de ontploffing naar deze auto gerend. Er zijn ook camerabeelden en de kleding die daarop van de plegers te zien is, komt volgens de politie overeen met de kleding van de twee mannen in de auto. 

‘Alleen gefilmd’

Deze vrijdag staan ze voor de rechter in Rotterdam. De 25-jarige D.B. uit Nijmegen bekent dat hij bij de explosie aanwezig was. "Maar ik heb alleen gefilmd. Die dag kreeg ik via Snapchat het verzoek om te filmen. Het is kwalijk dat ik de bommenlegger niet heb tegengehouden. In die zin voel ik mij verantwoordelijk, maar mijn rol was klein." 

Op zijn telefoon zijn filmpjes aangetroffen waarop te zien is dat een persoon naar de woning loopt en er even later een explosie is. Het is gefilmd vanaf de overkant van de straat. De verdachte zou er 150 euro voor krijgen. 

‘Knal toen ik op telefoon keek’

De andere man in de auto, de 25-jarige Rotterdammer K.B., zegt niets met de aanslag te maken te hebben. "Ik zat in de auto en ben er niet uit geweest." Hij zegt het verzoek te hebben gehad de andere man, die hij niet kende, op te halen en daar in Schiedam met hem te gaan chillen. "Ik hoorde wel een knal toen ik op mijn telefoon keek."

De rechter noemt het 'een heel bijzonder verhaal'. "U wist niet waarom u daar naartoe moest, kende de ander niet en kreeg er geen geld voor." Maar de verdachte zegt zich niet te hebben afgevraagd wat hij daar die 18e maart, kort voor middernacht, aan het doen was. 

Chauffeur en bommenlegger

Het Openbaar Ministerie gelooft er niets van en eist 36 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk, tegen K.B.  Hij was niet alleen chauffeur, maar ook de bommenlegger, zegt het OM.

Bij D.B, de filmer, ligt het complexer. De man heeft een strafblad en meerdere psychische problemen: PTSS, antisociaal en mogelijke psychopathologie. Eis: twintig maanden cel en tbs met dwangverpleging. 

Kent René F.

De moeder van Rene F. en haar man vragen smartengeld van in totaal 15.000 euro. Verdachte D.B. had nog een boodschap voor hen: "Ik vind het heel erg voor jullie, want jullie hebben niets fout gedaan. Ik ben geen slecht mens, ik doe alleen soms domme dingen."  De man komt nog met een verrassende opmerking: hij kent René F., die hij heeft ontmoet tijdens of kort na detentie. "Het is wel raar om later te horen dat iemand die je kent, bij die woning hoort."  

René F. is meerdere keren veroordeeld voor drugshandel en zit nog vast. Verder wordt hij nog altijd verdacht van de vergismoord in 2014 op Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs. 

De rechter in Rotterdam doet op 11 oktober uitspraak in de zaak van de Schiedamse explosie. 

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.