advertentie
  • Schiedam
  • maatschappij

Schiedammer Mark stopt met roken: ‘Mijn dochter doet me na’

De komende 28 dagen gaan 55.000 rokers in Nederland de uitdaging aan om te stoppen met roken. Een van die rokers is de Schiedamse Mark Verspeek. Hij rookt sinds zijn veertiende en stopt vandaag, 1 oktober. Hij wil een goed voorbeeld zijn voor zijn dochter. “Ze loopt nu wel eens met een potlood in haar mond.”

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

dinsdag 01 oktober 2024 15:20

Tijdens Stoptober volgen we Mark. Maandagavond 30 september spreken we hem, op het moment dat hij een van zijn laatste sigaretten rookt. “28 dagen vind ik te makkelijk. En dat zeg ik nu heel stoer. Maar het is de bedoeling dat ik er helemaal van af blijf natuurlijk.” Hij gaat samen met zijn vrouw de uitdaging aan. Voorheen heeft Mark al verschillende pogingen gedaan maar is toen, naar eigen zeggen, gestopt met stoppen.

“Ik heb ook een dochtertje, daar wil ik het goede voorbeeld aan geven. Helaas is ze het gewend en wil ze zelf nog wel eens een potloodje in haar mond steken. Dan baal je wel echt van jezelf.” Niet alleen een goed voorbeeld zijn voor zijn dochter is een stok achter de deur voor Mark, ook de prijs van een pakje sigaretten heeft hem de stap doen zetten. Hij rookt namelijk gerust een pakje per dag. Een klein pakje kost gemiddeld twaalf euro. “Door te stoppen zouden we samen 600 euro besparen per maand.”

Een van de mensen die achter dit initiatief staat is longarts bij het Franciscus Vlietland ziekenhuis, Joyce Dits. Zij behandelt op de oncologieafdeling veel mensen met longkanker. “We weten dat als je stopt met roken het even duurt voordat je lichaam weer hersteld is. De schade die je hebt opgelopen door het roken blijft, maar door te stoppen voorkom je dat het erger wordt.”

‘Gedeeld leed’

Volgens de longarts is het nooit te laat om te stoppen. Ook niet als je al ziek bent. “Het is wel zo dat als je longkanker kunt behandelen en je blijft door roken, dat je de kans hebt op het ontstaan van nieuwe soorten kanker. Het is dus belangrijk om tijdens de behandeling zo fit mogelijk te zijn.”

Mark heeft zich aangemeld voor een naar eigen zeggen ‘online klasje’. “Je kunt dan samen je onprettige gevoelens uiten. Het is een beetje gedeeld leed.” In Schiedam rookt 23 procent van de mensen tussen de 18 en 64 jaar. In Vlaardingen staat dat percentage op 20 procent.

Zelf doen

Voor veel mensen komen er momenten op de dag voorbij waarbij ze standaard een sigaret opsteken. Denk daarbij aan ’s ochtends met een bak koffie, of ’s avonds na het eten. “Het blijft een persoonlijke uitdaging. Je moet het dus zelf doen”, zegt Mark.

Als je nu ook wil stoppen zijn er volgens longarts Joyce Dits verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Volgens haar is het ook per persoon verschillend welke manier het beste werkt. Op 17 oktober is er in het Schiedamse ziekenhuis een informatieavond. Dan wordt er onder andere verteld over het onderzoek naar longkanker en de verschillende behandelingen.