advertentie
  • rechtspraak
  • Schiedam

Abram (84) schept man met terreinwagen na rijden over middenberm: ‘Hij is doorgereden’

Er ligt een gewonde man op de Scheepvaartweg in Schiedam. Net voor de voetgangersoversteek staat een auto die een zijspiegel mist en er liggen verkeerspalen op de weg. Een Toyota-terreinwagen is over de middenberm gereden en heeft de man geschept. Hierna is de terreinwagen doorgereden. Op dinsdag 1 oktober staat de 84-jarige Abram voor de rechter voor het veroorzaken van het incident.

De voetgangersoversteekplaats waar het ongeluk plaatsvond.
De voetgangersoversteekplaats waar het ongeluk plaatsvond. | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 02 oktober 2024 09:13

“Hij is doorgereden na de aanrijding en dat deed het meeste pijn”, blijkt uit een verklaring van de 30-jarige man die is aangereden door Abram. Zijn knie- en kruisbanden zijn afgescheurd en op termijn zal de man een kunstknie moeten krijgen om verder te kunnen. “Het spijt mij, maar ik heb het niet expres gedaan. Het was een ongeluk”, zegt de grijsharige verdachte.

Op camerabeelden, die in de rechtbank worden getoond, is te zien dat de Toyota op de regenachtige 29 februari 2024 over de middenberm heen rijdt en de voetganger door de lucht lanceert. “Ik liet de auto eerst uitrollen, waarna ik op de rem wilde trappen, maar ik trapte het gaspedaal in. Het gaat dan ineens zo verschrikkelijk hard”, legt de oudere verdachte uit. Hij vertelt verder dat uitwijken zijn enige oplossing was, waarna hij over de paaltjes heen reed.

‘Gelukkig niemand doodgereden’

“Ik geloof dat ik even gestopt ben. Ik dacht: gelukkig heb ik niemand geraakt of doodgereden. Ik heb de man niet gezien, in mijn optiek had ik niemand geraakt”, zegt Abram in de rechtbank. “Ik dacht: ik kijk thuis wel wat de schade is. Een kwartier later stond de politie al voor de deur.”

De rechter legt uit dat getuigen de terreinauto zagen wegrijden. Al snel werd de auto aangetroffen in de Schiedamse Botenbuurt bij het woonadres van de man. De politie belt bij de man aan en gaat met hem in gesprek. Na het incident wordt zijn auto ingenomen en wordt zijn rijbevoegdheid ook ingetrokken.

Schermafbeelding_2024-10-02_om_09.22.47.png

Foto: Google Maps - Dit is de auto waarmee de aanrijding plaatsvond. 

Wil weer autorijden

“Ik denk dat mijn leeftijd een rol heeft gespeeld bij de politie. Oudjes moeten van de weg af is de gedachte”, legt de zichtbaar geïrriteerde man uit in de rechtbank. Hij wil zijn rijbewijs opnieuw halen en weer gaan autorijden. “Tijdens mijn eerste examen ben ik door kijkgedrag gezakt, maar er is niks mis met mijn kijkgedrag. Zoals het CBR vindt dat je moet rijden doet niemand.” Hij geeft aan door het verliezen van zijn rijbewijs vast te zitten in zijn huis en niet meer naar zijn kinderen toe te kunnen. 

Volgens de advocaat van Abram is de fout niet aan zijn cliënt toe te schrijven. “Het gaat om een voetfout, hierna heeft hij geprobeerd zijn fout te herstellen met een noodmanoeuvre. Over het wegrijden na het ongeval zegt de advocaat dat hij hier ook niet voor gestraft hoort te worden. Abram heeft volgens zijn advocaat de auto niet verstopt, maar buiten in het zicht neergezet.

‘Niet voorzichtig genoeg geweest’

De officier van justitie (OvJ) vindt dat de 84-jarige wel schuldig is aan het aanrijden van de man en het wegrijden van het ongeval. Hij is niet voorzichtig genoeg geweest. “Ik vind het kwalijk dat meneer is doorgereden. Ik denk dat meneer niet wilde weten dat hij de man had geraakt.” Daarom vindt de OvJ dat Abram een taakstraf van zestig uur moet uitvoeren en een rijontzegging hoort te krijgen van twaalf maanden, met aftrek van de zeven maanden dat hij zijn rijbewijs al kwijt is.

De rechter gaat mee in de eis van de officier van justitie. “Ik ben het ermee eens dat het uw schuld is. U heeft geen enkel moment geremd”, vertelt de rechter tegen de verdachte. Zij geeft aan de eis van de OvJ redelijk te vinden. Abram moet zestig uur taakstraf uitvoeren en mag nog eens vijf maanden geen autorijden.

Daar kan Abram zichtbaar niet mee leven. “Waarom kan ik geen boete krijgen, dat is ook een straf”, geeft de 84-jarige boos mee aan de rechter. “De ontzegging van de rijbevoegdheid is erg lang. Dan zit ik nog tot het voorjaar te wachten.” Zijn advocaat neemt hem na de laatste woorden mee de zaal uit.