advertentie
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

Eerste veroordeling voor straatintimidatie, Vlaardingse verdachte boos op rechter: ‘Motherfucker!’

De rechter in Rotterdam heeft voor de eerste keer een verdachte veroordeeld voor straatintimidatie. De man, een 33-jarige Vlaardinger, moet een boete betalen van honderd euro (280 euro waarvan 180 euro voorwaardelijk). Dat meldt Rijnmond, die woensdag aanwezig was bij de zaak.

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie | Foto: Pexels
redactie

door redactie

woensdag 02 oktober 2024 13:05

De Vlaardinger heeft op 9 augustus van dit jaar een vrouw benaderd op het Schouwburgplein in Rotterdam en haar beetgepakt bij de heupen. De rechter noemt dat ‘intimiderend, onterend en vreesaanjagend.’ Het is de eerste veroordeling voor straatintimidatie sinds de wetswijziging van 1 juli 2024.

Verdachte Asmerom Z. had zich ongetwijfeld een andere zitting voorgesteld, deze woensdag. Op zijn badslippers komt hij de rechtbank binnen en ziet bij zaal 1 een grote groep mensen samengedromd: veel journalisten, de hoofdofficier van justitie, een Rotterdamse wethouder en andere vertegenwoordigers van de Rotterdamse gemeente. Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen confronteert de man er direct mee: “U schrikt zich waarschijnlijk het habbiebabbie?”

Geen advocaat

Asmerom Z. beaamt dat en geeft aan niets meer te willen zeggen. “Ik heb ook geen idee wat ik gedaan zou hebben en waarom ik hier ben.” De man komt oorspronkelijk uit Eritrea en wordt geflankeerd door een tolk. Wat ontbreekt: een advocaat. Het Openbaar Ministerie en de rechtbank hebben advocaten benaderd die de man eerder hebben bijgestaan, maar niemand heeft de verdediging op zich genomen. “Ik wil alsnog een advocaat”, zegt hij nu.

De rechtbank besluit de zaak toch door te zetten. “In uw oproep stond dat u een advocaat kan zoeken, dat heeft u niet gedaan. We beginnen gewoon en ik adviseer u goed te luisteren.” Dat wekt de woede op van de verdachte. “U zit hier om mij te veroordelen en dan gaat u mij nu adviseren?” De rechter: “Hoe komt u daar nou bij dat ik u nu al heb veroordeeld?”

‘U bent een leugenaar!’ - verdachte Asmerom Z.

Ook de rest van het ‘gesprek’ verloopt niet soepel. Voorzitter Janssen schetst de situatie op het Schouwburgplein: vier boa's in burger, die speciaal aandacht hadden voor straatintimidatie, hebben gezien dat Asmerom Z. de vrouw seksueel heeft geïntimideerd, dat de vrouw daar niet van gediend was en zich loswurmde. “U bent een leugenaar!”, roept de verdachte na deze opsomming. De rechter: “Dat moet u niet zeggen, dat is niet fijn.”

De rechter merkt nog op dat ook twee vrouwelijke boa's door de verdachte zijn benaderd en dat één van hen was aangeraakt. “Dat klopt niet. Ze liegen alles bij elkaar. Ik ken die plek niet eens.” De man is die 9e augustus kort na het incident aangehouden door de politie en ook toen was de verklaring die hij wilde afleggen summier: “Fuck you!”

Nog nooit een veroordeling

Het woord is dan aan de officier van justitie die allereerst het belang van de zaak schetst. “Twee op de drie vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft in 2021 te maken gehad met straatintimidatie.”

Al in 2018 is in Rotterdam geprobeerd een man daarvoor te veroordelen, maar dat werd toen door het gerechtshof in Den Haag afgewezen: straatintimidatie was opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maar dat had in de wet moeten staan. Zes jaar later is dat het geval, nu zowel de Eerste als Tweede Kamer het nieuwe wetsartikel hebben goedgekeurd.

Geldboete

Het OM eist een boete van 280 euro tegen Asmerom Z. en de rechter wijkt daar iets vanaf. “Het is op zich een prima straf. Maar toen u dit feit pleegde, was die wet er net een maand. U wist dat mogelijk nog niet echt, maar vanaf vandaag zal dat anders zijn. Dan is het een feit van algemene bekendheid.”

In het voordeel van de verdachte wordt de eis daarom gematigd en moet hij per saldo honderd euro betalen. “Door straatintimidatie gaan mensen bepaalde plekken mijden of zich anders kleden en gedragen. Het openbare leven wordt dus aangepast.”

Het vonnis leidt tot tevredenheid bij het OM en bij wethouder Pascal Lansink van Rotterdam die het een belangrijke stap noemt voor de bescherming van vrouwen, waar lang voor is gestreden.

‘Motherfucker'

Rechter Janssen houdt na het noemen van de straf nog een algemeen betoog over het nieuwe wetsartikel en het gebruik van boa's. “Het inzetten van undercover-boa's is begrijpelijk, want als ze in uniform gaan rondlopen, zullen de plegers op hun hoede zijn en zal van opsporing minder sprake zijn. Het is ook te verdedigen gezien de omvang en ernst van het probleem.”

De rechter maakt wel een kanttekening over zogeheten lok-boa's - die niet alleen observeren maar zich ook mengen tussen het publiek - omdat hij dat wat ver vindt gaan bij dit delict. Maar daar heeft verdachte Asmerom Z. geen boodschap aan. Tijdens het lange betoog stapt hij op, maakt een wegwerpgebaar, loopt de zaal uit en roept tegen de rechter: “Motherfucker!”

Dit is een artikel van mediapartner Rijnmond.