advertentie
  • Schiedam
  • natuur

Werkzaamheden stilgelegd door vondst van lood achter station

Een deel van de werkzaamheden aan de Overschieseweg in Schiedam, die verband houden met de aanleg van de nieuwbouwwijk Schieveste, zijn onverwacht stilgelegd na de ontdekking van een giftige stof. Tijdens het graven voor nieuwe leidingen stuitten arbeiders op vervuilde grond. De gemeente Schiedam heeft bevestigd dat er vervuiling is aangetroffen achter Station Schiedam Centrum, in de buurt van het pand van Delta en de DCMR Milieudienst Rijnmond.
De plek waar het lood in de grond gevonden is
De plek waar het lood in de grond gevonden is | Foto: Twee
Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

donderdag 03 oktober 2024 14:42

De gemeente beschrijft de vervuiling als ‘lage concentraties van zware metalen’. Volgens de DCMR gaat het specifiek om lood. "In de hele regio Rotterdam zit lood in de grond, dus dit is op zichzelf niet verrassend", meldt de milieudienst. "Dit komt doordat er vroeger in dichtbevolkte gebieden veel met loden leidingen werd gewerkt.”

Om vast te stellen wat er precies in de vervuilde grond zit en te bepalen of verdere actie nodig is, is er een aanvullend onderzoek gestart. "Zo'n onderzoek is de gebruikelijke procedure bij een vondst als deze", legt een woordvoerder van de DCMR uit. De werkzaamheden zijn voorlopig opgeschort, meldt de gemeente.

"Lood in de grond kan op verschillende manieren schadelijk zijn voor mensen, vooral voor degenen die er direct mee werken, of voor jonge kinderen die de stof binnenkrijgen", legt de DCMR uit. "Aangezien de arbeiders hier middenin werkten, is extra onderzoek noodzakelijk." Voor omwonenden en voorbijgangers is er echter geen reden tot bezorgdheid: "Als je er gewoon langsloopt, is er geen gevaar. Het gebied is omheind en het betreft een afgesloten bouwplaats, dus er is weinig aan de hand.”

Dura Vermeer, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de rioleringswerkzaamheden, laat aan Twee weten dat de werkzaamheden die zij uitvoeren wel doorgaan.