advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Schiedam onthult tentoonstelling over 'echt neppe' plaquettes uit 20e eeuw

Is het nou ‘echt’ en historisch gezien belangrijk? Of zijn het vervalsingen en hoeven we er geen aandacht aan te besteden? Het Gemeentearchief Schiedam presenteerde woensdag 2 oktober een nieuwe tentoonstelling over antieke plaquettes. Het blijken vervalsingen te zijn uit het begin van de 20e eeuw.
Romy Zonne

door Romy Zonne

donderdag 03 oktober 2024 14:56

De zaal is volgestroomd met voornamelijk geschiedenisliefhebbers. De Schiedamse burgemeester Harald Bergmann reikt het eerste exemplaar van een publicatie over de vervalste plaquettes uit aan Boudewijn Molendijk. Molendijk bezocht in 2021 het kijkdepot van het Stedelijk Museum Schiedam en vond twee identieke plaquettes. Als reactie op de vondst ging hij op zoek naar meer.

Zijn vondst leidde tot de onthulling van meer dan dertig soortgelijke loden plaquettes. Samen met emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis Jos Koldeweij voerde Molendijk een onderzoek uit naar de oorsprong en betekenis van deze vervalsingen. Het onderzoek is gebundeld in de kleine publicatie met de titel ‘Leelijk bedrogen’.

Zelf onderzoek doen

Jan van Kampenhout, communicatiemedewerker van het Gemeentearchief, moedigt aan om vooral zelf onderzoek te doen zoals Molendijk heeft gedaan. “Alle plaquettes die we tot nu toe kennen, zijn ook te zien in onze beeldbank”, vertelt Van Kampenhout. “We hebben ook een kleine tentoonstelling. Daar zijn een stuk of zes plaquettes te zien. Dan kan je ze zien en vergelijken.”

Bezoekers kunnen de vervalsingen bekijken in het Gemeentearchief Schiedam aan het Stadserf. Daar wordt ook meer informatie gegeven over waarom de plaquettes überhaupt zijn gemaakt. De tentoonstelling sluit aan bij het thema 'echt nep' van de Maand van de Geschiedenis.20241002_maandvandegeschiedenis.00_01_05_00.Still001.jpg

Burgemeester Harald Bergmann (links) poseert met alle betrokkenen die hebben meegewerkt aan de tentoonstelling | Foto: Twee