advertentie
  • sport en bewegen
  • Vlaardingen

Ouderen sporten tegen eenzaamheid: ‘Ik ben nu mijn lenigheid aan het trainen’

Vlaardingse ouderen komen samen tijdens de Maand van de Verbinding. In deze speciale week is er extra aandacht voor eenzaamheid en het tegengaan daarvan. Dat gebeurt onder andere door sportende ouderen aan de Maasboulevard in Vlaardingen. “Als iemand in de put zit, dan proberen we diegene uit die put te halen”, vertelt een Vlaardingse al sportend.

Julian Jansen

door Julian Jansen

donderdag 03 oktober 2024 15:52

Vlaardingen in Beweging (ViB) en fysiopraktijk Het Weeshuis zet zich wekelijks in om een groep van zo’n 25 ouderen in beweging te krijgen. Diego Remondo Gomez, projectleider bij Vlaardingen in Beweging legt uit: “Het heeft meerdere voordelen. Als de ouderen gaan bewegen, kunnen ze langer zelfstandiger wonen. Ze kunnen zelfstandig de boodschappen blijven doen. Zo zullen ze sneller contact krijgen met andere mensen.”

Een vriendengroep

De groep senioren komen wekelijks bij elkaar en dit levert hechte vriendschappen op. “We bespreken van alles en nog wat. Na het sporten drinken we koffie en thee, en hebben we het gezellig met elkaar”, aldus een van de ouderen. “Je hoort wat en je ziet wat. Je doet mee. Daar gaat het om”, vertelt een oudere man in een toestel.

De vriendengroep hebben een hoop te bespreken. “Als oudere heb je natuurlijk ook problemen. Daar praten we over. Ziektes, mannen die ziek zijn, zo gaat dat maar door”, voegt iemand toe.

Valpreventie en spierversterking

De lessen bevatten een warming-up en sporten met toestellen om vervolgens af te sluiten met een cooling-down. Op deze manier zorgt de fysiopraktijk Het Weeshuis voor valpreventie en spierversterking. “Als je wat ouder wordt, moet je natuurlijk wel lenig blijven. Ik ben nu mijn lenigheid aan het trainen”, vertelt de fanatieke sportster.

De Maand van Verbinding loopt van 26 september tot en met 24 oktober. Er worden in Vlaardingen veel activiteiten georganiseerd om de eenzaamheid in de gemeente tegen te gaan. Voor 3,50 euro kan iedereen zich aansluiten bij de sportles aan de Maasboulevard.