advertentie
  • Vlaardingen
  • vervoer

Landenverzamelaar Arne rijdt naar Gambia in 23 jaar oude auto

Arne van de Zande gaat vanaf aanstaande zaterdag 7.200 kilometer rijden in zijn Citroën Berlingo uit 2001. De Vlaardinger doet namelijk mee aan de Antwerpen Banjul Challenge. Een tocht van België tot aan Gambia, voor het goede doel. “Het is gewoon gaan, rijden!”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 03 oktober 2024 16:59

In Gambia zal Van de Zande zijn oude vertrouwde karretje gaan veilen. “Het geld gaat naar een kraamkliniek die daar nu wordt gebouwd. Het moet de kraamzorg verbeteren en sterfte onder pasgeborenen en moeders verminderen.” De rit dwars door de Sahara naar West-Afrika is het laatste ritje in de 23 jaar dat Van de Zande de auto heeft. Maar de auto krijgt een tweede leven in Gambia. “Ik denk dat hij daar nog heel lang meegaat, dus ik breng hem met liefde weg.”

Land nummer 152

Van de Zande noemt zichzelf ‘landenverzamelaar’. Zijn doel is om ooit alle landen ter wereld te hebben bezocht. “Mauritanië wordt tijdens deze trip nummer 152. De Westelijke Sahara is betwist gebied dus misschien is dat 153.” Na de tocht van twintig dagen in de Berlingo gaat Van de Zande verder reizen door West-Afrika. “Ik ga daarna naar Guinee, Guinee-Bissau, Liberia, Sierra Leone en daarna zie ik wel weer verder.”

Of het ‘oude beestje’ Gambia gaat halen? “Hij rijdt als een zonnetje. De snelheidsmeter en de kilometerteller zijn kapot. Ik schat dat ik rond de 300.000 kilometer ermee heb gereden.” Dat hij zijn auto over een kleine maand van de hand doet vindt Van de Zande zeker niet moeilijk. “Het is een mooi einde. Ik ben heel goed in dingen beëindigen.”