advertentie
  • Schiedam
  • natuur

Bomenridders vechten in gemeenteraad voor behoud van bomen in Liduinastraat

Het nieuws dat er ruim negentig bomen gekapt zouden moeten worden op de Sint Liduinastraat in Schiedam West, sloeg afgelopen juli als een bom in bij de bewoners. Na een klacht bij de wethouder over de gang van zaken werd de kap destijds uitgesteld. Huib Sneep, lid van De Bomenridders, sprak in tijdens de raadscommissie.

De bomen in de Liduinastraat in juli dit jaar
De bomen in de Liduinastraat in juli dit jaar | Foto: Twee
Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

donderdag 03 oktober 2024 18:02

Bomenridder Sneep legde woensdagavond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad uit dat er op de Sint Liduinastraat momenteel veel gezonde bomen staan, met een leeftijd van twintig tot dertig jaar. “Naarmate een boom ouder wordt, neemt de klimaatregulerende functie van de boom sterk toe”, vertelt Sneep. Hij benadrukt dat het behoud van de volwassen bomen een kostenefficiënte methode is om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden.

Bovendien kunnen de bomen veel water bufferen in de bodem, wat gunstig is voor de waterafvoer. “Als we deze bomen kappen, duurt het weer dertig jaar voordat nieuwe bomen dezelfde prestaties kunnen leveren”, zegt Sneep.

Fouten gemaakt

Naast deze klimaatoverwegingen geeft Sneep aan dat er ook fouten zijn gemaakt bij het opstellen van het plan. Zo ontbreken er belangrijke documenten en is er onvoldoende motivatie gegeven bij de aanvraag van de kapvergunning, die het nut van de bomenkap zou moeten onderbouwen. Bovendien lijkt vergroening na de kap van de bomen niet haalbaar.

In het alternatieve plan dat Sneep voorlegt aan de raad, worden zoveel mogelijk bomen behouden. Hij laat aan de hand van een voorbeeld uit Rotterdam zien dat het wel degelijk mogelijk is om leidingen te leggen naast de bomen, zonder dat deze verwijderd hoeven te worden. Dit geldt ook voor de plantvakken.

'Wij hebben de kennis en ervaring, benut die!' - Huib Sneep

Sneep benadrukt verder dat de mogelijkheid voor participatie van De Bomenridders alleen achteraf mogelijk was via een bezwaarprocedure. “Dit kan echt veel beter en efficiënter,” aldus Huib. Hij voegt eraan toe dat een samenwerking tussen de gemeente en De Bomenridders voor hen het uitgangspunt is. “Wij hebben de kennis en ervaring, benut die!”

Yorick Haan van GroenLinks haakt in op het participatieprincipe. “Dit moet in een eerdere fase van een project gebeuren. Daar heb je veel meer aan. Zo voorkom je dat er bezwaarprocedures nodig zijn of dat er achteraf plannen moeten worden gemaakt om de buurt te laten participeren. Dit voorkomt een hoop gedoe en vertraging.”

'Hadden dingen beter kunnen doen'

Wethouder Buitenruimte Cemil Kahramanoğlu reageert hierop door afstand te nemen van de bewering dat er nauwelijks ruimte was voor buurtparticipatie. “We hadden in de terugkoppeling dingen beter kunnen doen. Dat is iets anders dan geen participatie. Ik ben direct met de bewoners in gesprek gegaan en heb naar hen geluisterd toen ik hoorde dat de verwachtingen anders waren.”

De gemeente en De Bomenridders gaan verder in gesprek. Volgens de wethouder moet er eind oktober een plan liggen voor de bomen op de Sint Liduinastraat.