advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Kunstenaars krabbelen op na verwoestende brand: ‘Creativiteit zit in je hoofd’

Een verwoestende brand heeft hun vorige atelier compleet vernietigd, maar vijf maanden later krabbelen de Vlaardingse kunstenaars Jan van Dorp en Mirjam Boomert langzaamaan op. Allebei hebben ze inmiddels een nieuw atelier gevonden. “Ik heb het nog geen plek gegeven. Veertig jaar aan werk is gewoon weg, dat doet pijn.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 04 oktober 2024 14:30

Van Dorp zit al een tijdje op zijn nieuwe plek in De Kroon in Rotterdam-Delfshaven, samen met ongeveer 140 andere creatievelingen. “Het is een gigantisch pand. Ik vond het heel belangrijk om tussen de mensen te zijn.” Boomert heeft een plek in Vlaardingen gevonden aan de Curaçaolaan, waar ze nog druk aan het klussen is. “Het is een totaal andere ruimte, veel kleiner dan ik had. Maar de plek is super.”

Van Dorp zijn atelier is door de brand volledig in de as gelegd. Aan de muur hangen werken die uit de vuurzee zijn gered. Ook de kunstwerken in het atelier van Boomert zijn aangetast door roet en rook. “Het was heel erg schrikken. Ik dacht in de auto onderweg naar de brand: ‘stel je voor dat alles weg is. Dan is dat zo, maar de creativiteit zit in je hoofd’. Dat klinkt nu heel makkelijk, maar ik ga met goede moed naar de toekomst.”

Van Dorp is nog volop bezig met het verwerken van de brand. “Ik was bij een expositie over de Deltawerken en ik dacht: ‘Ik heb een mooi werk, dat schenk ik.’ Ik schoot helemaal vol. Ik dacht: ‘waarom schiet ik vol?’ Dan weet ik dat het veilig is”, zucht Van Dorp.