advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Jaap Pegtel heeft zich zes jaar ingezet voor de Schiedammers, maar nu stopt hij

Jaap Pegtel stopt als gemeenteraadslid in Schiedam. Na zes jaar voor het CDA in de gemeenteraad vindt hij het genoeg geweest. Hij wil meer tijd besteden aan zijn familie en kan daardoor, naar eigen zeggen, niet meer de taken vervullen die een raadslid hoort uit te voeren. Twee kijkt met hem terug op de momenten die hem het meest zijn bijgebleven.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

zaterdag 05 oktober 2024 08:40

“Het zorgt voor een vreemd gevoel”, zegt Pegtel op de eerste plek die voor hem belangrijk is geweest als gemeenteraadslid: de Erecirkel Sporters. Pegtel diende een motie in die in 2021 werd uitgevoerd. In de entreehal van het gemeentehuis hangt sindsdien een grote cirkel met medailles eraan. Op de medailles staan namen van bijzondere Schiedamse sporters. “Het is voor iedereen om te zien wat je kan bereiken met doorzettingsvermogen.”

Vlak naast het gemeentehuis ligt voor Pegtel de tweede plek waar hij trots op is, het witte anjerveldje voor Nederlandse veteranen. “Het is de bedoeling dat het voor Veteranendag in juni mooi in bloei staat”, vertelt Pegtel terwijl hij kijkt naar het veldje aan de Broersvest.

'Op de goede weg'

Nu Pegtel stopt kijkt hij naar de toekomst van Schiedam en de Schiedamse politiek. “Ik denk dat wij de goede weg op gaan. Ben ik tevreden met wat wij hebben bereikt? Nee, maar ik verwacht dat mijn opvolger dat goed oppakt.”

Pegtel zegt te stoppen door iets wat in zijn familie is gebeurd. “Dat heeft mij aan het denken gezet. Waar ben ik mee bezig en waar kan ik meer voor mijn familie betekenen? Dat ging door mijn hoofd.” Volgens Pegtel betekent meer aandacht voor de familie dat hij niet voldoende tijd meer heeft om gemeenteraadslid te zijn.

Gesprekken met Schiedammers

Pegtel vond dat contact met Schiedammers een van de belangrijkste taken als volksvertegenwoordiger. Dit kwam voor hem duidelijk naar voren aan de Joppenlaan in Schiedam Noord. “Ik was hier niet zo trots op mezelf, omdat ik de indieners van het burgerinitiatief niet heb kunnen geven wat zij zouden willen.” Het doel van het initiatief was om het gebied rondom buurtcentrum De Werf op te knappen.

Pegtel wil meegeven aan de gemeenteraadsleden om naar de Schiedammers te luisteren. “Er zitten ontzettend goede ideeën, dat moeten wij koesteren en daar moeten wij over praten.”

Toch verdwijnt hij niet volledig uit de bekendheid in Schiedam. Pegtel staat ook bekend als kinderboekenschrijver en daar gaat hij mee door. “Misschien dat het schrijven enigszins de leegte opvult die ik nu achterlaat, omdat ik de raad achter mij laat.”