advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam

Dag 4 van Stoptober: ‘In de afgelopen twintig jaar 146 duizend peuken gerookt’

“Het gaat goed, maar niet vanzelf.” De Schiedamse Mark Verspeek doet mee aan Stoptober. Het initiatief van onder andere KWF, het Longfonds en het Trimbos-Instituut. De komende 28 dagen proberen 55.000 rokers de sigaret te laten liggen. Mark is onderweg. Op dag 4 spreken we hem.

Dag 4 van Stoptober: ‘In de afgelopen twintig jaar 146 duizend peuken gerookt’
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 04 oktober 2024 17:44

Mark zit in de auto als we hem aan de telefoon hebben. “Tijdens het werk en tijdens raadsvergaderingen gaat het goed. Dan heb ik voldoende afleiding. Maar zodra ik thuiskom wordt het lastig.” Hij merkt dat zolang hij onder de mensen is, zich wel kan gedragen, maar geeft aan ondertussen een minder leuke kant van hem tegen te komen. “Thuis is het meer een vrijbrief om je te misdragen.” Het lijkt erop dat het verdragen van sommige dingen een stuk moeilijker wordt, nu Mark niet meer rookt.

Hij doet samen met zijn vrouw mee. “Maar ik heb het wel moeilijker hoor”, zegt hij. Dat is ook niet gek, want het is de afgelopen twintig jaar een vaste bezigheid voor hem geweest. In die twintig jaar heeft hij, volgens een app op zijn telefoon, 146.000 sigaretten gerookt. Uitgaande van de huidige gemiddelde twaalf euro die een pakje kost, komt het neer op een bedrag van bijna 88.000 euro. Door de stoppen heeft hij in vier dagen bijna veertig euro bespaard.

Vrijdagavond sluit hij weer aan bij het online klasje dat hij volgt. Dan heeft hij het over, samen met andere rokers, hoe het stoppen gaat. “Dat is best confronterend. Je bent er dan zo mee bezig. Nog meer als wanneer je gewoon aan het werk bent.”

Komende zaterdag moet Mark gaan voetballen. “Daar zie ik wel een beetje tegen op. Vooral omdat juist na het sporten een sigaret zo lekker is.” Toch is hij gemotiveerd en is er van overtuigd de eindstreep te halen. “Het is alles of niets.”