advertentie
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

28-jarige scheurt met hoge snelheid door Vlaardingen: fietsers en agent ontkomen nét

Met 200 kilometer per uur scheurt een 28-jarige Rotterdammer over meerdere snelwegen in Zuid-Holland. Op een bepaald moment neemt hij de afslag bij Vlaardingen en rijdt op de Broekpolderweg bijna een motoragent aan. De Rotterdammer staat op 8 oktober voor de rechter. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

De plek waar de 28-jarige uit de auto werd gehaald na de dollemansrit.
De plek waar de 28-jarige uit de auto werd gehaald na de dollemansrit. | foto: Politie
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

dinsdag 08 oktober 2024 14:25

“Houd allemaal rekening met uw veiligheid. Die persoon is best bijzonder, heeft al apart gedrag laten zien”, vertelt een agent aan haar collega’s. Het is te horen in een video die door de politie is gedeeld over de achtervolging. De agenten zetten alles op alles om de 28-jarige Rotterdammer aan te houden.

Agent en fietsers bijna aangereden

De 28-jarige bestuurder wordt ervan verdacht op de Broekpolderweg met volle snelheid op een motoragent te zijn ingereden. De motoragent kon op het laatste moment uitwijken naar de berm. Net daarna moeten ook twee fietsers vrezen voor hun leven. De zwarte Mercedes, met als bestuurder de 28-jarige Rotterdammer, rijdt over het fietspad op de Broekpolderweg richting twee fietsers. Ook zij weten de auto net te ontwijken.

200 kilometer per uur

Het moment dat de man Vlaardingen net uit is en de A20 op rijdt richting Rotterdam begint de video van de politie. De politiehelikopter gaat eerst richting de Broekpolderweg in Vlaardingen. Via de A4 rijdt de bestuurder met snelheden van 200 kilometer per uur richting Schiphol. Links en rechts haalt hij auto’s in.

De politie legt in de video uit dat ze de man niet moeten opjagen en achter hem moeten blijven. Interventie voertuigen volgen de man in de auto over de snelweg en door dorpen heen. De dollemansrit eindigt op de A10, omdat de auto zonder brandstof komt te zitten.

Pieter Baan Centrum

Een man met verward haar komt de rechtszaal binnenlopen. Hij heeft een snor, draagt een wit Nike shirt en Armani Schoenen. Zonder iets tegen de rechter te zeggen gaat hij zitten. Hij wordt onder andere verdacht van doodslag en het ernstig schenden van de verkeersregels. “Hoe gaat het met u?”, vraagt de rechter. Hij haalt zijn schouders op en blijft stil. Hij speelt met zijn vingers en kijkt naar beneden. De rechter geeft aan dat de officier van justitie (OvJ) de Rotterdammer naar het Pieter Baan Centrum wil sturen.

De OvJ geeft aan dat zij, voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld, wil dat er gekeken wordt naar de persoonlijkheid van de man. “Helaas heeft meneer niet meegewerkt”, stelt de OvJ. De rechter voegt daarbij toe dat het erop lijkt dat de 28-jarige Rotterdammer niet mee kan werken en dat het niet te maken heeft met niet willen meewerken.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) is een instelling waar verdachten van misdrijven naartoe gaan om onderzocht te worden. Dit gaat om verdachten waarbij de rechter verdenkt dat er psychisch iets mee aan de hand is.

De rechter, de OvJ, maar ook de advocaat van de Rotterdammer vinden het allemaal een lastige zaak. “Ik heb nog niet met mijn cliënt kunnen spreken. Ik voel mij niet gemachtigd”, zegt advocaat Marko Šćulić.

Vragen beantwoorden

De rechter went zich weer naar de Rotterdammer. “Als hij bij u langskomt gaat u dan vragen beantwoorden?  U mag alles tegen hem zeggen. Hij vertelt dat niet tegen de rechtbank.” Zachtjes zegt hij: “Ja is goed.”

De rechter besluit na kort beraad dat de man naar het Pieter Baan Centrum moet. “Gaat u daaraan mee werken?” “Ja dat is goed”, is zijn antwoord. “Het kan wel even duren, maar het is belangrijk voor u”, vervolgt de rechter. Het Pieter Baan Centrum heeft te maken met lange wachttijden. Op welk moment de zaak inhoudelijk wordt behandeld is daarom nog niet duidelijk.